Preţurile la motorină au început să scadă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preţurile la motorină înregistrează o uşoară scădere, de câteva zile, în Bucureşti.

După ce, în ultima perioadă, motorina s-a scumpit constant în raport cu benzina, astăzi, în benzinăriile din Capitală, preţul unui litru de motorină oscilează între 8,24 şi 8,35 de lei, potrivit datelor Peco-online.ro.

Preţurile la motorină au început să scadă

 

O decizie în ceea ce priveşte prelungirea schemei de compensare cu 50 de bani la carburanţi va fi luată până la finele acestei luni, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Şeful executivului spune că măsura, care a intrat în vigoare la 1 iulie şi urmează să expire la finalul acestei luni, a avut efecte pozitive încă de a doua zi asupra preţurilor carburanţilor, însă pentru a prelungi subvenţionarea, este nevoie de o analiză a evoluţiilor de pe piaţa petrolului, potrivit Rador.

Coaliţia de guvernare urmează să discute dacă prelungeşte schema de compensare la carburanţi

 

Coaliţia de guvernare urmează să discute lunea viitoare dacă prelungeşte schema de compensare la carburanţi cu 50 de bani.

"Este subiect de discuţie, luni, în coaliţie. În acest moment, nu am reuşit să discutăm cu companiile. Luni luăm o decizie", au declarat surse guvernamentale.

Schema de compensare voluntară cu 50 de bani la benzină şi motorină a intrat în vigoare pe 1 iulie şi este valabilă până la finele lunii septembrie.

Guvernul ia în calcul plafonarea preţului lemnului pentru încălzire la 500 de lei metrul ster (surse)

 

Coaliţia de guvernare a decis, joi, ca preţul lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire să fie plafonat la 500 de lei metrul ster, pentru o perioadă de 6 luni, au declarat surse guvernamentale.

"Am decis plafonarea preţului lemnului pentru încălzire la 500 de lei metrul ster. Măsura se referă la Romsilva", au explicat sursele citate.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat, joi, că a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni.

"În urma deciziei coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului", se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare a lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

"În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, constatăm o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să devină victimele unor creşteri de preţ nejustificate, în situaţii speciale şi pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. În prezent, specialiştii noştri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel