În câteva săptămâni vor ajunge pe piață primele spaghete pe bază de făină de greieri. Acestea sunt produse la Torino de Italian Cricket Farm, prima companie care a solicitat autorizație de comercializare pentru făina de insecte pentru consum uman.
Potrivit presei din Italia, pastele vor fi făcute local și vor costa de 4 ori mai mult decât pastele tradiționale, dar vor fi un produs ecologic cu un conținut ridicat de proteine, potrivit pentru dietele sportivilor.
Fondurile de investiții sunt gata să susțină "mâncarea viitorului"
Fondurile de investiții sunt gata să participe la marea afacere cu insecte, în condițiile în care piața insectelor comestibile din lume valorează aproape un miliard de euro și ar putea depăși 4,1 miliarde de dolari până în 2025, potrivit cercetării Dealroom publicate pe Bloomberg.
Pentru mulți observatori, insectele comestibile sunt hrana viitorului, deoarece necesită puțină apă pentru a crește și au un impact minim asupra mediului în comparație cu creșterea animalelor, cum ar fi vitele. Pastele făcute cu făină de greieri ar putea fi una dintre primele oportunități pentru pasionații de alimente durabile de a încerca acest tip de mâncare.
Confagricoltura: Sunt necesare etichete clare
În Europa, produsele pe bază de insecte pentru consum uman au fost permise pe 24 ianuarie. 80% din populația lumii include deja în mod regulat insecte în dieta lor și, așa cum este certificat de EFSA, acestea sunt inofensive.
Există peste 2.000 de specii comestibile cu o cifră de afaceri în creștere exponențială, în timp ce în Europa există trei specii comestibile: lăcuste, viermi de făină și greieri. Acest lucru este subliniat de Confagricoltura (n.r. Confederația Generală a Agriculturii Italiene), care ajunge în miezul dezbaterii pe o problemă de mare actualitate, clarificând problema făinii de greieri.
Global Market Insights estimează creșteri de peste 43,5% a pieței pentru a ajunge la o valoare de 710 milioane de dolari în 2024. Platforma Internațională de Insecte pentru Alimente și Furaje calculează că peste 6.000 de tone de proteine de insecte sunt deja produse în Europa și, până în 2030 , creșterea sectorului ar putea ajunge la 2-5 milioane de tone pe an, în funcție de cadrul legislativ.
Bucătăria italiană, cu făină din greieri
Mâncarea italiană este universal recunoscută și problema trebuie abordată cu sensibilitate Bucătăria italiană - evidențiază Organizația antreprenorilor agricoli - este, de asemenea, un model durabil cu efecte pozitive din punct de vedere ecologic și economic. Dieta mediteraneană, pe lângă faptul că este sănătoasă, contracarează și riscul apariției unor boli cronice precum diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea.
"Deși suntem convinși că cultura noastră alimentară bogată va pierde cu greu spațiu pe piață în favoarea alimentelor pe bază de insecte, este totuși necesară dezvoltarea unei producții UE de proteine pentru hrana animalelor", spun reprezentanții Confagricoltura.
Făina de greieri a apărut deja și în magazinele din România. Vezi aici cât costă.
----------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News