Primii pompieri români și colegii lor din alte ţări şi-au început activitatea în Grecia. "Nu voi uita niciodată incendiul de la Penteli din 2022"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Pompieri români, trimiși din nou în Grecia pentru a stinge incendiile de vegetație
Pompieri români, trimiși din nou în Grecia pentru a stinge incendiile de vegetație

Pompierii români se află în Grecia în cadrul programului de preinstalare pentru pompierii europeni, cu scopul de a ajuta Grecia la gestionarea incendiilor forestiere, de a face schimb de cunoştinţe şi experienţe şi de a învăţa de la pompierii greci. De fapt, nu sunt singurii pompieri străini sosiţi în Grecia.

Era vineri, 7 iulie, la prânz, când telefonul Coordonatorului Ofiţerilor de legătură, Vasilios Bikas, a sunat la Centrul de Pregătire a Pompierilor - Fundaţia Stavros Niarchos. Apelul informa despre un incendiu izbucnit într-o zonă cu vegetaţie joasă din Keratea. Deşi nu ameninţa locuinţe, incendiul a pus în alertă pompierii. Dispoziţia dată a fost ca pompierii români şi greci să se pregătească pentru a se deplasa la faţa locului dacă se va considera necesar.

Dispoziţia a fost transmisă şefilor de echipă, iar pregătirea a început imediat. Şeful forţelor române, care se află alături de alţi 39 de colegi şi compatrioţi ai săi în Grecia pentru a participa la programul de preinstalare a pompierilor europeni - implementat prin Mecanismul European de Protecţie Civilă - a bătut la uşa biroului coordonatorului grec pentru a-i cere omologului său să-l informeze despre locul incendiului.

Împreună se uită la harta interactivă şi se pregătesc să meargă la faţa locului. "Konstantinos, să nu-i scapi din vedere, zona are multe puţuri, aşa că trebuie să-i urmăreşti la fiecare pas", i-a spus comandantul adjunct, domnul Bikas, ofiţerului de legătură pentru misiunile externe, domnul Kapsalis.

Tocmai când se urcă în maşinile lor de pompieri, telefonul sună din nou. "Sfârşitul alertei, rămâneţi la bază", este noul ordin. Coordonatorul grec şi şeful echipei româneşti coboară din vehicul şi îşi strâng mâna. În cele din urmă, nu a fost nevoie să meargă la faţa locului, deoarece incendiul a fost pus sub control, dar a fost prima dată când au răspuns la o urgenţă, iar cooperarea lor a fost excelentă.

Locotenent-colonelul David Valeriu Dan: "Nu voi uita niciodată incendiul de la Penteli din 2022"

 

"În acest moment, pompierii bulgari sunt la Salonic, pompierii germani în Olympia Antică, iar românii la Atena. Românii aflaţi Atena vor fi urmaţi de un alt grup din aceeaşi ţară şi apoi de pompieri francezi, iar pompierii maltezi şi slovaci vor trece şi ei prin Olympia Antică", precizează Bikas, explicând că fiecare grup vine în Grecia cu vehicule şi echipamente proprii.

Locotenent-colonelul David Valeriu Dan, liderul echipei pompierilor români, şi sublocotenent Bobu Dragoş, purtând uniformele lor albastru închis şi-au părăsit pentru aproximativ zece zile bazele din Bucureşti, România şi au venit la Atena cu restul echipei. Pentru David Valeriu nu este prima dată când vine în Grecia.

"Îmi vor fi de neuitat luptele date alături de greci. Împreună cu colegul meu grec şi coordonator adjunct, Kostas Zinelis, am luptat cu flăcările în marele incendiu de la Penteli de anul trecut. Nu voi uita niciodată aceste imagini de la incendiu. Amploarea incendiului şi cât de repede înainta a fost ceva fără precedent pentru mine. Nu mai văzusem niciodată aşa ceva. În acest incendiu, am văzut pentru prima dată ce înseamnă clima şi căldura din Grecia", spune Valeriu, privindu-şi colegul grec cu care a reuşit să salveze de la incendiu şase-şapte case.

La rândul său, Dragoş consideră că grecii sunt cei mai experimentaţi şi cei mai buni când vine vorba de incendii de pădure. "În ţara noastră nu avem atâtea incendii în afara oraşelor, nici clima şi nici temperatura nu sunt la fel ca în Grecia, aşa că nu ştim cum să reacţionăm la acest gen de situaţie. Din acest motiv încercăm să învăţăm cât mai multe de la colegii noştri greci. Cooperarea noastră este excelentă şi vrem să le mulţumim pentru ospitalitate şi sprijin", spune sublocotenentul.

"Prin instruire ne îmbunătăţim şi noi"

 

Cât despre ce face un pompier din altă ţară în perioada în care se află la centrul de pregătire din Nea Makri, coordonatorul programului, Bikas, ne invită să intrăm într-o încăpere specială în care se simulează un incendiu în spaţiu închis.

În această cameră, pompierii sunt instruiţi cu privire la modul de a stinge un incendiu într-un spaţiu interior dificil şi greu accesibil. Utilizarea efectelor audio-vizuale şi a fumului face simularea mai realistă.

Într-un spaţiu alăturat, pompierii vor fi instruiţi în stingerea unei autocisterne cu materiale inflamabile, precum şi în alte situaţii de urgenţă, precum un cutremur sau un incendiu într-un rezervor.

 

"Înainte de acest program, dacă (Doamne fereşte) izbucnea un incendiu şi era nevoie de ajutor dintr-o ţară vecină, atunci aşteptarea medie ar fi fost de două zile pentru sosirea ajutorului. Acum, pe lângă pregătire, scopul programului este ca forţele străine să fie prezente în ţara noastră pentru cazurile în care se consideră necesar. Anul acesta, în total, 200 de pompieri din şase ţări diferite vor sosi în Grecia în perioada 1 iulie - 31 august. Aceşti pompieri vor fi aici şi, în caz de nevoie, ne vor ajuta pe fronturile de foc", spune coordonatorul grec, subliniind că în total 11 ţări şi 405 pompieri participă la programul de preinstalare al UE.

Dar în afară de ajutorul valoros pe care Grecia îl primeşte, domnul Bikas subliniază că este uimitor cât de mult poate învăţa fiecare participant dintr-o altă ţară cu o climă, temperatură, vegetaţie şi morfologie a solului complet diferite.

"Anul trecut, finlandezii ne-au spus că nu au mai văzut vreodată un avion implicat în stingerea incendiilor. Pe de altă parte, norvegienii nu mai văzuseră până acum stingerea unui incendiu cu un furtun de diametru mic", subliniază locotenent-colonelul grec, adăugând că prin acest program şi românii au schimbat unele lucruri în ceea ce priveşte modul lor de a gândi, dar şi grecii au îmbunătăţit multe în structura lor organizatorică şi în ceea ce priveşte coordonarea, potrivit kathimerini, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel