În organizarea desăvârșită a primirii refugiaților din Ucraina la granița cu România, care se desfășoară de mai bine de o săptămână de zile, se remarcă și munca neobosită a Grupului de Solidaritate și Urgență al Asociației Bucătarilor Italieni.
Multe persoane din Lucania și din sudul Italiei care locuiesc în România s-au implicat în furnizarea de bunuri de primă necesitate, transport și cazare pentru copii, femei, bătrâni și bolnavi încă din primele zile ale războiului. Chat-ul Comitetului pentru Ucraina prin Watshapp și profilurile de Facebook sunt instrumentele folosite pentru a comunica de la București către punctele vamale din România unde lucrează armata de voluntari și mai ales pentru a coordona ajutoarele.
Mai multe regiuni din Italia au sărit în ajutorul ucrainenilor
Francesco Magaldi, de la Grupul de Solidaritate și Urgență, împreună cu Pietro Benedetto și alți bucătari, postează videoclipuri și fotografii pentru a ține echipa la curent în permanență. A fost lansată o strângere de fonduri și ajutoare, implicând și comunitățile din Basilicata, pentru a oferi ajutoare la graniță și pe teren, fără a aștepta instituțiile din regiune.
Giovanni Baldantoni este director la sediul Palazzo Italia, care a fost transformat într-un mega centru de colectare și sortare. Acesta s-a implicat enorm încă de la începutul războiului, adunând oameni care să ajute și lucrurile necesare pentru refugiați.
"Multe municipalități din Basilicata apelează la noi pentru că nu știu cum să trimită alimente, haine sau medicamente. O competiție minunată de solidaritate care se intensifică pe zi ce trece cu Autolinee Caivano, care de ceva timp are o legătură directă din Picerno în România. Aceștia au pus la dispoziție un autobuz pentru transportul familiilor ucrainene care doresc să ajungă în Basilicata. Suntem în contact permanent cu Comitetul general al italienilor din străinătate și cu structurile consulare românești și italiene", adaugă el.
România primește zilnic ajutoare din toate țările pentru refugiații din Ucraina
Sunt mulți oameni care caută un loc în centrele de refugiați să doarmă, sau sunt salvați de război și chiar transportați la spitale din nordul Italiei pentru tratament. Eroii acestei acțiuni de ajutor pentru ucraineni sunt Francesco, Pietro, Lino, Emanuele, Davide, Andrea, Ruggiero, Roky, Silvana, Laurenziu și Luca, care le aduc copiilor mâncare caldă și jucării.
Enza Barbaro, președinta ACI, face ordine în depozitul de la Palazzo Italia și pregătește pachetele care urmează să fie trimise, recomandând mereu ca ajutoarele să fie alese cu grijă, evitând hainele nepotrivite, deoarece acestea pot împiedica munca voluntarilor. De câteva zile, Palazzo Italia a ajuns și la granița cu Republica Moldova.
România are nevoie de voluntari care să ajute, deoarece este țara NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina (650 km). Mii dintre civilii care fug din ghearele războiului, devin peste noapte refugiați, sunt confuzi și au nevoie de ajutor pentru a se acomoda cu noua țară, cât și cu șocul prin care trec. De aceea, gazzettadellavaldagri.it declară că primul camion cu ajutoare din provincia Potenza, nu va fi cu siguranță ultimul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News