Reprezentanții companiei de transport OBB din Austria, în parteneriat cu CFR Călători, au pus la dispoziție primul tren pentru a-i aduce pe acești lucrători sezonieri la Viena, unde vor avea grijă de cei bătrâni sau bolnavi.
Duminică seară, 74 de persoane au așteptat în fața Gării de Nord din Timișoara, cu măști de protecție pe față, păstrând distanța, doi metri în față, spate și lateral, pentru a lua trenul spre locul lor sezonier de muncă. Sunt instituite măsuri de protecție și de distanțare atât la urcarea în tren cât și pe timpul călătoriei, informează TION.ro
Cei 74 de îngrijitori de persoane vârstnice provin din 18 județe din România, Teleorman, Brăila, Mureș, Bihor, Satu Mare, Olt și altele.
„Diversificarea mijloacelor de transport: microbuze pentru îngrijitoarele de bătrâni românce“
Potrivit PflegeHelp Austria, capacitatea de transport cu trenul între Austria și România este mult subdimensionată, în raport cu nevoile reale ale pieței. Acest lucru s-ar putea remedia dacă România și Austria ar cădea la un acord pentru folosirea unor mijloace de transport alternative.
„PflegeHELP dorește microbuze pentru îngrijitoarele de bătrâni românce, de la adresa de domiciliu la cea unde are loc îngrijirea vârstnicilor și retur. PflegeHELP cere diversificarea mijloacelor de transport pentru tranzitul între Austria și România și retur în scopuri profesionale“, a declarat dr. Alex Todericiu, purtător de cuvânt al PflegeHELP, în exclusivitate pentru Știri Diaspora.
Totodată, este important de menționat că lucrătorii români care revin din Austria vor sta în carantină instituționalizată, întrucât ajung dintr-o zonă roșie de risc epidemiologic, asta deși cele mai multe îngrijitoare au stat non-stop la locul de muncă.
„PflegeHELP solicită schimbarea încadrării epidemiologice a Austriei, ca țară cu risc ridicat, din perspectiva legii române aplicabile. Astfel să fie posibilă ridicarea imediată a obligativității carantinei instituționalizate în România pentru tranzitul din Austria. Testele PCR pentru COVID19, efectuate în ambele țări, să fie de îndată recunoscute reciproc!", a afirmat dr. Alex Todericiu.
Paradoxul testărilor COVID
„România NU cere test COVID-19 la graniță, ci introduce DIRECT în carantina! Chiar dacă persoana care intră în România dispune de un test nu mai vechi de patru zile... Austria cere un document medical/atestat medical care sa aprecieze starea de sănătate a persoanei care intră în țară, eliberat de un medic pe baza unui test COVID-19. În caz contrar 14 zile carantină. De precizat că licențele laboratoarelor care efectuează aceste teste sunt recunoscute doar la nivel național“, a explicat purtătorul de cuvânt al PflegeHelp, în exclusivitate pentru Știri Diaspora.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News