Europarlamentarul Austriac Richard Seeber ar fi decontat facturi false de la un consultant extern între 2006 și 2010, care nu ar fi fost prestat niciun serviciu. Pagubele s-ar ridica la aproximativ 400.000 de euro. Consultantul - un român în vârstă de 65 de ani - este, de asemenea, co-acuzat, împreună cu fiica sa. Românii sunt acuzați de fraudă comercială în formă agravantă.
Prima zi a procesului împotriva fostului deputat tirolez Richard Seeber, fost membru al UE-ÖVP, s-a încheiat luni la Tribunalul Regional din Innsbruck cu declarații de nevinovăție. Atât Seeber, cât și consilierul său român de 65 de ani, co-acuzat, au pledat "nevinovat". Seeber - care este acuzat de infracțiunea de înșelăciune în formă agravată - a susținut la începutul procesului că totul a fost legal.
Seeber a explicat că nu existau documente despre activitatea consultantului, deoarece e-mailurile fuseseră șterse pentru că nimeni nu mai avea nevoie de ele. De asemenea, nu dorea ca informațiile să ajungă în mâini greșite. "O informație greșită la momentul nepotrivit este mortală", a declarat fostul politician, care a făcut parte din Parlamentul European între 2004 și 2014. De asemenea, acesta își schimbase de mai multe ori adresa de e-mail.
Ex-europarlamentar acuzat că a sifonat banii UE cu ajutorul consultantului din România
Nu și-a putut aminti servicii individuale, dar a putut da un exemplu, de exemplu, când a fost vorba despre standarde de CO2 sau despre aranjarea de interviuri cu mass-media din România după un accident chimic. Pentru judecătorul penal Andreas Mair, însă, a fost oarecum de neînțeles în interogatoriul său faptul că consultantul nu a lucrat la Bruxelles. Asistenții lui Seeber nu-l văzuseră în birou. "Lobby-iștii sunt și ei la fața locului", a remarcat președintele comisiei de judecători. Seeber a spus că a avut nevoie de cunoștințele sale, deoarece acesta avea cunoștințe lingvistice și locale și l-a sprijinit în activitatea sa în cadrul Comitetului Regional și de Mediu. "Nu mă puteam baza pe un birou format din absolvenți de universitate", a spus el, explicând implicarea românului de 65 de ani.
"Ceea ce avem aici este de facto metastaza unei intrigi politice", s-a arătat convins avocatul lui Seeber, Markus Orgler, în pledoaria sa. Acuzațiile au fost formulate pentru prima dată în 2013 - la trei ani după ce activitatea de consultanță s-a încheiat, dar cu puțin timp înainte de întocmirea listei pentru alegerile europene din 2014. Uneori, Seeber "nu s-a comportat așa cum au vrut anumite grupuri de interese", a afirmat el.
Consultantul român lucra peste 116 ore/săptămână pentru Seeber
Orgler a argumentat că Seeber nu dădea socoteală nimănui din cauza mandatului liber: "La acea vreme, Seeber lucra în cadrul Comisiei regionale și de mediu, după extinderea UE către est. Prin urmare, a avut mult de-a face cu România și s-a consultat cu cunoștința sa - cu care făcea afaceri de ani de zile - și ulterior a plătit pentru asta. El ar fi vrut să construiască alianțe în statul neo-european, a susținut avocatul. De asemenea, acesta a negat vehement ilegalitatea fluxurilor de bani, susținând că Seeber nu a beneficiat el însuși de acestea. "Deci nu a existat niciun motiv", a spus el și: "Nimeni nu îmbogățește altruist pe altcineva în asemenea măsură!". Valoarea pagubelor s-ar ridica la aproximativ 400.000 de euro.
Pentru procurorul Wolfgang Handler, în schimb, a fost clar că nu a fost făcut niciun serviciu. Seeber și bărbatul de 65 de ani aveau legături încă de la jumătatea anilor 1980, inclusiv din punct de vedere comercial. După 2010, activitatea de consultanță a fost transferată fiicei consulantului român. Ceea ce l-a surprins pe procuror a fost faptul că aceasta nu vorbea deloc limba germană. Cu toate acestea, potrivit lui Seeber, acest lucru nu a fost atât de important, deoarece munca se făcea în limba engleză.
Procuror din Austria: „Românul trebuie să fie un 'geniu universal'“
Procurorul general a menționat, de asemenea, cantitatea de muncă depusă de bărbatul de 65 de ani. În parte, a lucrat 116 ore pe săptămână - și asta pe lângă alte sarcini de afaceri. În plus, portofoliul de lucru pentru Parchetul pentru Afaceri Economice și Corupție (WKStA) a fost frapant: conform acestuia, românul trebuie să fie un "geniu universal", citat de Vol.at.
În declarația sa, consultantul român a spus că nu a scris "lucrări de înaltă ținută științifică" pentru Seeber, ci "lucrări politice". Acesta a declarat că este vorba în principal despre "procesele de transformare în noile state membre". Sfaturile sale erau în mare parte orale, dar în fiecare weekend trimitea un rezumat scris al activităților sale către parlamentarul UE. După vânzarea firmei sale din România, însă, computerul i-a fost luat, așa că nu mai există nicio dovadă scrisă în acest sens, a povestit foarte calm bărbatul de 65 de ani.
"Sunt foarte surprins să mă aflu aici, în fața dumneavoastră. Niciodată în viața mea nu am calculat greșit ceva care să nu fie adevărat", a susținut el. "Dacă regret ceva, este că nu am depus nimic", a opinat el. Avocatul său, Hans Kristoferitsch, a pus la îndoială faptul că bărbatul de 65 de ani poate fi urmărit penal în Austria. Avocatul apărării a explicat, de asemenea, că la domiciliul coinculpatului nu au fost găsite documente pentru lucrările efectuate, deoarece acestea nu erau relevante nici pentru Seeber, nici pentru consultant. El a susținut că clientul său ar fi avut suficient timp pentru această muncă, deoarece a fost flexibil din cauza activității sale în afacerea de familie.
Românul este acuzat de fraudă comercială în formă agravantă. El și Seeber riscă între unu și zece ani de închisoare dacă vor fi condamnați. Se spune că fondurile UE au fost transferate direct în contul consultantului și al fiicei acestuia. Cea de-a doua dată a procesului a fost stabilită pentru 20 octombrie. Martorii - printre care soția lui Seeber și fiica consultantului - urmează să fie audiați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News