Uniunea Europeană și alianța sud-americană Mercosur, formată din Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay, au finalizat negocierile pentru crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, după aproape 25 de ani de discuții.
Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în Montevideo, Uruguay.
„Acest acord reprezintă o victorie pentru Europa. Va aduce beneficii oamenilor și companiilor, creând locuri de muncă, opțiuni mai diverse și prosperitate”, a declarat von der Leyen, subliniind avantajele economice, inclusiv reducerea tarifelor și simplificarea procedurilor comerciale, potrivit publicației Merkur.
Germania, principalul susținător al acordului
Guvernul federal german a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai finalizării acordului, mizând pe adoptarea prin vot majoritar în Consiliul Uniunii Europene. Această strategie ar putea evita dreptul de veto al unor state membre, deși există riscuri juridice asociate unei astfel de împărțiri a contractului.
Industria auto germană vede un potențial enorm de creștere a exporturilor pe piețele din America de Sud. În 2023, Germania a exportat doar 20.700 de automobile în Argentina și Brazilia, din cauza tarifelor ridicate.
Deși acordul promite beneficii economice semnificative, criticii din Franța, Italia și Polonia avertizează că fermierii europeni ar putea fi afectați de un război al prețurilor și că acesta ar putea încuraja distrugerea pădurilor tropicale. Președintele francez Emmanuel Macron a calificat acordul drept „inacceptabil” în forma actuală, iar premierul italian Giorgia Meloni a declarat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru ratificare.
În Germania, însă, acordul beneficiază de sprijin larg, inclusiv din partea cancelarului Olaf Scholz și a miniștrilor Robert Habeck și Annalena Baerbock.
Acordul va intra in vigoare după aprobarea Parlamentului European
Potrivit datelor oficiale, UE a exportat mărfuri în valoare de 56 de miliarde de euro în statele Mercosur în 2023, iar volumul importurilor din regiune s-a ridicat la 54 de miliarde de euro. Se estimează că aproximativ 60.500 de companii europene ar putea beneficia de eliminarea tarifelor.
Acordul va intra în vigoare numai după aprobarea Parlamentului European și, eventual, a parlamentelor naționale. O decizie finală este așteptată cel mai devreme în a doua jumătate a anului viitor.
În timp ce producătorii auto și politicienii de comerț din UE consideră acordul o replică strategică la influența Chinei și politicile comerciale ale SUA, opoziția rămâne semnificativă, mai ales în rândul țărilor cu preocupări agricole.
Fermierii resping acordul
Fermierii resping vehement acest acord și spun că va avea consecințe profunde pentru fermele de familie din Europa, afectând și 450 de milioane de consumatori din UE.
”De ani de zile, ne-am exprimat o opoziție fermă față de acest acord învechit și problematic. Deși recunoaștem nevoia UE de a aprofunda relațiile comerciale în contextul geopolitic actual, acest lucru nu trebuie să vină cu orice preț.
Sectorul agricol al UE rămâne deosebit de vulnerabil la concesiile făcute în capitolul agricol dezechilibrat al acestui acord. Sectoarele sensibile precum carnea de vită, păsările de curte, zahărul, etanolul și orezul se confruntă cu riscuri sporite de saturație a pieței și pierderi de venituri din cauza afluxului de produse cu costuri reduse din țările Mercosur.
Acest acord va exacerba tensiunea economică a multor ferme care se confruntă deja cu prețuri ridicate ale inputurilor și condiții climatice dificile”, au mai precizat reprezentanții Copa-Cogeca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News