Producția de parmezan în Italia, în pericol: Vacile suferă de stres termic

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Producția de parmezan în Italia, în pericol. Vacile suferă de stres termic. Sursa foto: freepik.com
Producția de parmezan în Italia, în pericol. Vacile suferă de stres termic. Sursa foto: freepik.com

În salată sau cu paste, parmezanul aduce în farfurie o parte din Italia. Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi pe cale de dispariție din cauza căldurii.

Italia nu a fost ocolită de vremea extremă. Mai întâi, a fost secetă persistentă și caniculă, apoi au venit furtunile puternice.

Nivelul lacului Maggiore, al doilea ca mărime al Italiei, continuă să scadă. Căldura şi seceta cauzează probleme şi agriculturii. De aceea, o specialitate italiană ar putea fi în curând în pericol. Parmezanul (Parmigiano Reggiano) este o parte esențială a bucătăriei italiene. Pentru ca vacile să producă suficient lapte, temperaturile nu trebuie să fie prea fierbinți.

„Clima ideală pentru ei este între 22 și 24 de grade”, au declarat reprezentanții Asociației agricole Coldiretti.

Când temperaturile cresc, vacile suferă de stres termic. Acest lucru le face să mănânce mai puțin, dar să bea mai mult apă. Drept rezultat, animalele produc cu până la zece la sută mai puțin lapte, conform asociației.

Pentru a se asigura că există încă suficient lapte pentru producerea parmezanului, vacile trebuie să se răcorească. O soluție sunt sistemele speciale de sprinklere, care distribuie o ceață fină de apă în aer pentru a regla temperatura.

 

„Mai puțin lapte înseamnă mai puțină brânză”

 

De regulă, sistemele de răcire funcționează doar în cele mai calde ore ale verii, a declarat Roberto Gelfi, președintele asociației agricole Confagricoltura și furnizor de lapte pentru parmezan. Acum sistemele funcționează non-stop. „Sistemele de răcire funcționează în general până la 16 ore pe zi timp de cinci luni pe an”, a explicat Gelfi.

De asemenea, și condițiile meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și seceta, amenință cultivarea hranei pentru animale. „Căldura extremă stresează animalele care produc lapte. Mai puțin lapte înseamnă mai puțină brânză”, a subliniat Luca Rovesti, președintele și directorul general al fabricii de brânzeturi Montecoppe.

De îndată ce vreme se răcește, producția de lapte ar trebui să revină la normal? Departe de asta: vacile trebuie să-și revină din încordarea temperaturilor ridicate. „Vara, vacile folosesc o cantitate incredibilă de energie pentru a face față acestei situații dificile”, a declarat Rovesti.

Și la ferma de lapte Giansanti Di Muzio din apropierea orașului Parma s-a observat, de asemenea, o scădere a producției de lapte. Producția calupurilor de parmezan de 40 de kilograme a scăzut de la șapte la șase pe zi. În plus, vara laptele este mai puțin gras și atunci este necesară o cantitate mai mare pentru producție.

Nu poți folosi alt lapte pentru a face parmezan? Nu este chiar atât de ușor. Parmigiano Reggiano italian este produs conform reglementărilor stricte, exclusiv în regiunile Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna și Mantua. În plus, vacile au voie doar să mănânce furaje speciale cultivate în aceste zone.

Creșterea temperaturilor și fenomenele meteorologice extreme au un impact semnificativ asupra producției de parmezan. Deși populara brânză nu va dispărea brusc de pe rafturile frigorifice, probabil că va deveni mai scumpă. Potrivit lui Rovesti, inundațiile recente din Italia ar putea duce la creșterea costurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel