Unele lucruri pe care le-am depozitat pot dura mult timp, însă altele își pot pierde proprietățile sau chiar ne pot pune în pericol sănătatea dacă le consumăm. Atunci când ai de-a face cu produse uscate, uneori este dificil să știi dacă nu mai sunt utile după data de expirare sau dacă au fost invadate de dăunători, dar trebuie să ții cont de acest lucru pentru a evita problemele.
De multe ori, văzând că produsul arată perfect, ignorăm data de expirare pentru a nu-l irosi, așa că cel mai bine, atunci când aducem alimente noi, să le punem mai în spate și să le mutăm pe cele mai vechi în față.
Atenție! Produse din dulapul tău pe care nu ar trebui să le păstrezi mult timp
Ceai și cafea
S-ar putea să credeți că aceste produse rezistă pentru totdeauna dacă sunt bine sigilate, dar dacă stau mai mult de șase luni în cămară, pot pierde beneficii, nutrienți și caracteristici foarte valoroase de miros și gust, așa că cel mai bine este întotdeauna să cumpărați doar cât consumați și nu mai mult.
Usturoi
Cu toții avem în bucătărie o cutie mică sau un coș cu usturoi. Este esențial pentru orice sos, friptură, supă și alte preparate, dar dacă rămâne în dulap mai mult de jumătate de an nu va mai avea aceleași proprietăți. La fel și dacă este cumpărat uscat, trebuie să verificați termenul de expirare.
Făină, praf de copt și drojdie
Nu în fiecare zi facem pâine și prăjituri, dar aceste produse de patiserie își pot pierde proprietățile în timp și, deși nu se vor strica atunci când doriți să le folosiți, nu vor funcționa așa cum vă așteptați și vor fi o risipă uriașă.
Mâncare la conservă
Deși uneori credem că conservele sunt infinite, au o dată de expirare. În plus, conservele care sunt în stare proastă nu mai păstrează alimentele la fel și poți suferi de toxiinfecții alimentare.
Cerealele
Cerealele integrale durează mai puțin decât cele care nu sunt, de aceea trebuie să le consumi înainte de șase luni pentru a preveni pierderea proprietăților. Pe de altă parte, cerealele, odată deschisă punga, cel mai bine este să le consumi într-un timp sigur de trei luni.
Condimente
Poate că o dată cu trecerea timpului nu ați văzut condimente stricate, dar de-a lungul anilor își pierd caracteristici importante de aromă și miros, deși le este greu să dăuneze sănătății, rezultatul nu va mai fi același.
Zahăr și dulciuri
Dacă lași zahărul desigilat se poate contamina și se întărește ușor. În plus, ciocolata neagră poate rezista până la doi ani dacă este bine depozitată, ciocolata cu lapte opt luni, dar dacă nu este învelită în folie de aluminiu nu va rezista.
Semințe și nuci
Multe dintre caracteristicile bune ale acestor produse rezidă în uleiurile lor, pe care le pierd în timp. Pe lângă faptul că se descompun, își pierd textura, mirosul și savoarea. Unele pot fi foarte periculoase precum migdalele și nucile, cel mai bine este să le depozitezi perfect și să le consumi într-un timp scurt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News