Profesorii din Ungaria trec granița în România ca să câștige mai mulți bani: "Salariu mai mare pe muncă mai puțină"

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Grevă în rândul profesorilor din Ungaria. Ungurii trec granița pentru a preda în România
Grevă în rândul profesorilor din Ungaria. Ungurii trec granița pentru a preda în România

Profesorii din Ungaria continuă protestele în toată țara, deși negocierile privind revendicările lor nu vor începe decât după alegeri. Profesorii doresc o majorare de 45% a salariilor de bază. Aceștia consideră că majorarea de 30%, introdusă anterior de ministrul Gergely Gulyás este insuficientă. Mai mult, majorarea ar urma să fie graduală și să înceapă abia de anul viitor, potrivit Portfolio.hu.

Protestele profesorilor continuă după ce guvernul a indicat că majorările salariale și îmbunătățirea condițiilor de muncă vor fi negociate doar după alegeri. Niciunul dintre sindicatele pedagogice nu a primit o ofertă scrisă cu privire la propunerea primului ministru. Deși profesorii au început să primească mai mulți bani începând cu 2014, cu mari speranțe, în România câștigă deja cu 150 de euro mai mult în sumă netă, cu mai puțină muncă, relatează Portfolio.hu. 

Tamás Totyik, vicepreședintele Sindicatului Profesorilor, a declarat, conform sursei citate că a fost înființată o comisie care a analizat toate scenariile de grevă, în februarie 2020, deoarece existau deja probleme mari cu salariile și munca depusă. 

Timp de doi ani, însă, în timpul mai multor valuri de epidemie de coronavirus, nu au intrat în grevă, dar acum au ajuns să nu mai aștepte pentru că în școli s-au dezvoltat tensiuni uriașe din cauza salariilor. 

 

În România, salariul mediu al profesorilor este mai mare decât în Ungaria, cu 150 de euro, aproximativ 56 de mii de forinți 

 

Conform sursei citate, dacă guvernul din Ungaria ar fi respectat procesul de reformă lansat în 2013 și nu ar fi înghețat fondul de proiecție folosit pentru calcularea salariilor profesorilor la 101.500 de forinți, salariile profesorilor ar fi fost cu 100% mai mari în Ungaria. Cu toate acestea, guvernul a înghețat salariile, în timp ce volumul de muncă este în creștere, a declarat Tamás Totyik, vicepreședinte al Sindicatului Profesorilor.

De fapt, reducerea salariilor este constantă, deoarece colegii trebuie să predea din ce în ce mai multe ore pentru aceiași bani, a declarat Erzsébet Nagy, președinte al Organizației Democratice a Profesorilor.

El a subliniat: „Înainte de a ieși la pensie, cu 40 de ani de muncă, 3 diplome, o diplomă universitară, examene de limbă, ultimul meu salariu a fost de 309.000 HUF net.” (4100 lei, n.r.)

 

În România, un profesor predă 18 ore pe săptămână, față de cele 26 de ore în Ungaria

 

În România un profesor trebuie să predea 18 ore pe săptămână, în timp ce în Ungaria un profesor nu mai are cele 22 de ore de predare pe săptămână, ci de multe ori 26, pentru că nu se poate completa numărul de cadre didactice. În România există cerere pentru cursuri de limba maghiară, astfel că profesorii din Ungaria își găsesc uneori în România joburi plătite mai bine. 

În plus, în Ungaria, suplinitorii sunt deseori numiți ca înlocuitori ad-hoc și puși în organigramă în zona de mentenanță a instituțiilor publice, astfel că uneori nu sunt plătiți la nivelul cerut de lege. 

„Cerem o creștere unică de 45% a salariilor de bază în acest an și o alta, suplimentară, în anii următori. Cerem cu tărie o creștere a salariului de bază, nu o creștere a indemnizațiilor, care pot fi retrase oricând", a menționat Erzsébet Nagy în principala lor revendicare.

 

Numărul profesorilor ar putea scădea cu până la 22.000 în următorii ani

 

"Anul trecut au venit în total 2.000 de persoane în învățământ și se spune că e prea mult, că ar fi mai bine să rămână 1.000. Împreună cu abandonul școlar și pensionarii, numărul profesorilor ar putea scădea cu până la 22.000 în următorii ani, număr pe care facultățile nu l-ar mai putea gestiona. De aceea, ar fi necesar să se mărească salariile profesorilor până la cel puțin 80-90% din salariul mediu al absolvenților", a subliniat Tamás Totyik, vicepreședintele Sindicatului Profesorilor.

Potrivit acestuia, costul unei creșteri salariale de un an ar putea fi acoperit din fondul financiar extraordinar al Comisiei Europene, deși bugetul din Ungaria  trebuie să asigure acest lucru.

Creșterea salarială anuală de 10% anunțată de Guvern din 2022 până în 2026 este considerată de liderii sindicali ca fiind mică.

 

Sindicatele au fost anunțate de guvern că nu mai doresc să își negocieze revendicările cu profesorii până la alegeri

 

Cele două sindicate ar considera oportună majorarea salariilor nu doar a profesorilor, ci și a personalului auxiliar, deoarece există un mare deficit de forță de muncă pe aceste posturi.

Chiar și astăzi, sindicatele au fost anunțate de guvern că nu mai doresc să își negocieze revendicările cu profesorii până la alegeri. Nici Sindicatul Profesorilor, nici Uniunea Democrată a Profesorilor nu se bazează pe acest lucru, deoarece reacția guvernului este văzută ca o încălcare a legii grevei.

Protestele cadrelor didactice ar putea continua cu o grevă a snopilor. Cadrele didactice se vor putea înscrie pe internet pentru a vedea care dintre ele ar urma să intre în grevă. Astfel, greva, care ar urma să continue zilnic în școli, este amânată teritorial și punctual, dar nu și la nivel național.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel