Profesorii și funcționarii publici din Marea Britanie se alătură grevei masive de miercuri

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Miercurea grevei declanșează haos în toată Britania: sute de mii de profesori, șoferi de metrou și medici protestează / Foto: Captură video youtube
Miercurea grevei declanșează haos în toată Britania: sute de mii de profesori, șoferi de metrou și medici protestează / Foto: Captură video youtube

Până la o jumătate de milion de profesori, funcționari publici și șoferi de tren britanici au ieșit miercuri în stradă din cauza salariilor, în cea mai mare grevă coordonată din ultimul deceniu. Sindicatele amenință cu noi perturbări, în timp ce guvernul se împotrivește cererilor salariale.

Grevele masive din întreaga țară au dus la închiderea școlilor, la oprirea majorității serviciilor feroviare și au forțat armata să fie pusă în așteptare pentru a ajuta la controalele la frontieră, într-o zi numită de sindicate "Walk Out Wednesday".

Potrivit sindicatelor, se așteaptă ca până la 300.000 de profesori să fie în grevă, cel mai mare grup implicat, ca parte a unei acțiuni mai ample de 500.000 de persoane, cel mai mare număr din 2011, când funcționarii publici au ieșit în masă.

 

`Avem nevoie de bani acum"

 

Sindicatul PCS, care reprezintă aproximativ 100.000 de funcționari publici în grevă din peste 120 de departamente guvernamentale, a avertizat guvernul premierului Rishi Sunak că alte acțiuni coordonate sunt inevitabile.

"Dacă guvernul nu face ceva în această privință, cred că vom vedea mai multe zile ca astăzi, cu tot mai multe sindicate care se vor alătura", a declarat secretarul general al PCS, Mark Serwotka, pentru Reuters. "Avem nevoie de bani acum", a adăugat el.

Cu o inflație de peste 10% - cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii - Marea Britanie a înregistrat în ultimele luni un val de greve în sectorul public și privat, inclusiv în sectorul sănătății și al transporturilor, în rândul angajaților din depozitele Amazon și al personalului poștal al Royal Mail.

Ministrul educației, Gillian Keegan, a declarat că guvernul nu se va da bătut și că cedarea cererilor de creșteri salariale mari nu ar face decât să alimenteze inflația.

"Ceea ce nu putem face este să acordăm creșteri salariale care distrug inflația unei părți a forței de muncă și să înrăutățim inflația pentru toată lumea. Nu este un lucru rațional din punct de vedere economic", a declarat ea pentru BBC.

 

Grevele ar putea avea un impact politic asupra guvernului lui Sunak

 

Până în prezent, economia nu a fost afectată în mod semnificativ de acțiunile sindicale, costul grevelor din cele opt luni până în ianuarie fiind estimat de către Centrul de Cercetare Economică și de Afaceri la aproximativ 1,7 miliarde de lire sterline (2,09 miliarde de dolari), adică aproximativ 0,1% din PIB-ul așteptat.

Acesta a estimat impactul grevelor profesorilor la aproximativ 20 de milioane de lire sterline pe zi. Însă grevele ar putea avea un impact politic asupra guvernului lui Sunak.

Partidul său conservator se află în urma Partidului Laburist de opoziție cu aproximativ 25 de puncte procentuale în sondaje, iar sondajele indică faptul că publicul consideră că guvernul a gestionat grevele în mod defectuos.

Jonathan Novelle, un medic, a declarat că Marea Britanie se află într-o situație dificilă, având în vedere că resursele sunt limitate.

"Este trist, profesorii... copiii vor să își dea examenele și cred că există o presiune uriașă asupra tuturor. Deprimant", a spus el în apropierea stației London Bridge.

 

Oamenii cer creșteri salariale pentru a acoperi facturile la alimente și energie

 

Oamenii cer creșteri salariale peste rata inflației pentru a acoperi facturile la alimente și energie care, spun ei, au crescut vertiginos, ceea ce i-a făcut să se lupte pentru a se descurca.

Mary Bousted, secretarul general al Sindicatului Național al Educației, a declarat pentru Reuters că profesorii din sindicatul său au simțit că nu au de ales decât să facă grevă, deoarece scăderea salariilor a făcut ca un număr mare de profesori să părăsească profesia, ceea ce a îngreunat situația pentru cei care au rămas.

"În ultimii 12 ani, a avut loc o scădere cu adevărat catastrofală pe termen lung a salariilor lor", a declarat ea în fața unei școli din sudul Londrei. "Ei spun, cu foarte multă reticență, că ajunge și că lucrurile trebuie să se schimbe".

Săptămâna viitoare, asistentele medicale, personalul de pe ambulanță, paramedicii, cei care se ocupă de apelurile de urgență și alți lucrători din domeniul sănătății vor organiza mai multe greve, în timp ce pompierii au susținut, de asemenea, săptămâna aceasta, o grevă la nivel național.

De asemenea, mai târziu miercuri sunt planificate mitinguri pentru a protesta împotriva unei noi legi care să limiteze grevele în anumite sectoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

28 noi 2024, 14:12 in Știri
Ce salariu are Călin Georgescu
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel