"Cea mai mare mândrie a unui părinte este copilul său. Şi asta este un lucru bun, care a ajutat la supravieţuirea speciei noastre, pentru că suntem, de departe, specia care investeşte cel mai mult în copii, îi privim ca pe un dar de la Dumnezeu. Dar nu uitaţi că rezultatul mândriei în Creştinism este deznădejdea. Suntem mândri de copiii noştri. Trebuie, cumva, să-i arătăm lumii, să-i ridicăm tot mai mult. Dar întrebarea este, chiar trebuie să-i arătăm lumii întregi? Poate că lumea întreagă nu este foarte interesată, poate că din reflex dă like-ul ăla, că, atunci când vezi o faţă drăguţă, dai like. N-o să încep să-i scriu unui părinte: 'Auzi mă, dă poza jos!'. Că-mi place. Şi eu mă mândresc că am prieteni cu copii atât de frumoşi, atât de deştepţi. Dar mă uit încă o dată la chestia asta. Când îmi dau seama că alături de noi şi ei devin nişte produse care se vând online, pe mine mă sperie", a spus lectorul la evenimentul "Sharenting. Folosirea excesivă a imaginii copiilor în online", găzduit de Seneca Anticafe.
El a subliniat că uliţa pe care ieşeai altădată să te lauzi cu copilul tău "rămânea în sat".
"Copilul cu obrăjorii lui era atins de vecini, de oamenii din sat ş.a.m.d. Acum ne aflăm în ceea ce Marshall McLuhan numeşte 'satul global'. Asta înseamnă că toată lumea poate avea acces, chiar dacă daţi toate setările alea de privacy. Sunt două planuri: unul este planul ăsta, al interacţiunii dintre noi, în satul global şi în satul local şi altul este planul care n-a existat în satul local, care n-a existat nici în urmă cu 10-12 ani pe internet", a spus Constantin Vică.
Apel la precauție
Profesorul a invitat la respectarea "principiului precauţiei".
"Noi folosim acest principiu al precauţiei când nu ştim care sunt riscurile pe care le presupune o anumită inovaţie. (...) Sfatul care se poate da este să urmăm acest principiu. Or, cineva îmi spune: 'Precauţia nu e moralitate'. Da, dar e un pas spre moralitate. Aşa cum suntem precauţi în relaţia cu prietenii sau chiar cu părinţii noştri, poate ar trebui să fim la fel de precauţi şi în relaţie cu viitorul copiilor noştri şi poate chiar cu prezentul. N-am vrut să vorbesc despre asta, dar există cluburi de pedofili în lumea asta, care ghiciţi de unde-şi iau materialele. Acum, direct de pe paginile noastre. Pentru că acum totul este la vedere. Viaţă privată nu înseamnă un secret, ci altceva. Înseamnă capacitatea de a decide ce informaţie despre tine să se afle, unde şi cum să circule. În momentul în care deţii această capacitate - iar copiii noştri încă nu o deţin - putem vorbi despre faptul că eşti puţin responsabil de viaţa ta privată şi de ce afişezi, unde sunt limitele. Copiii noştri încă nu sunt responsabili", a mai spus Constantin Vică, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News