Proiect COSR: Sportivi din diaspora să concureze sub tricolorul românesc

Andreea Cosma |
Data publicării:

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a semnat joi un protocol de colaborare cu Fundaţia Romanian Business Leaders prin programul RePatriot, prin care intenţionează să-i atragă pe sportivii care trăiesc în străinătate să concureze pentru România.

"Este un proiect foarte important pentru noi. În ultimii 30 de ani România a exportat know how în domeniul sportului. Actualmente, peste graniţele ţării trăiesc peste 5 milioane de români. Este o resursă pe care România nu o exploatează la adevărata ei valoare. În acest sens, acest proiect RePatriot este un semnal de revenire, de Bine aţi revenit în România pentru a reprezenta România. Sunt foarte mulţi sportivi în Europa care îşi doresc să reprezinte România. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român deschide uşa împreună cu federaţiile sportive naţionale pentru aceşti sportivi să facă parte din loturile naţionale sau olimpice, să reprezinte România. În plus, prin acest program, sportivii români participanţi la competiţiile din străinătate vor beneficia de sprijinul românilor care trăiesc în afara graniţelor ţării, dar care simt şi trăiesc româneşte", a declarat Covaliu în cadrul unei conferinţe de presă.

Marius Bostan, antreprenor şi iniţiator al RePatriot, a afirmat că proiectul îşi propune aducerea în ţară a cât mai multor români: ''Romanian Business Leaders este o organizaţie a antreprenorilor români, grupează peste 300 de oameni de afaceri. Nu este o cameră de comerţ, este un grup de oameni care împărtăşesc aceleaşi valori şi încercăm prin acţiunea noastră să inspirăm cât mai mulţi români. RePatriot îşi propune să conecteze diaspora cu ţara. Întoarcerea lor acasă este foarte importantă pentru viitorul ţării şi pentru viitorul copiilor noştri. Ei au plecat de greu, unii alungaţi din ţară, au plecat în valuri. Noi considerăm că ei sunt o mare bogăţie a ţării, know how-ul câştigat de ei în ţările de adopţie ne-ar fi de mare folos. Cea mai mare parte din ei îşi doresc să revină acasă. Dar bineînţeles condiţiile de aici ar trebui să fie favorabile revenirii lor. În 2019 am aflat că se nasc mai mulţi copii români în străinătate decât în România. Ceea ce este un semnal de alarmă pentru România pe termen lung. Considerăm că acest semnal trebuie dat, că îi dorim pe toţi acasă, sau pe cei care îşi doresc să revină. Ne dorim să-i ajutăm pe aceşti români plecaţi să ajungă să poarte steagul României, mulţi sunt tineri şi nu au reuşit să ia legătura cu federaţiile din România".

 

Sportivi străini, sub tricolorul românesc



Dragoş Anastasiu, project-manager al RePatriot Sport, consideră că sportivii care trăiesc în străinătate pot constitui o resursă importantă pentru sportul românesc

"Ne dorim să trezim interes pentru această posibilitate de întoarcere a sportivilor în România. E un pas important. Obiectivul principal al acestui proiect este să găsească această resursă senzaţională pe care România o are. În această maximă nenorocire care s-a întâmplat pentru România, să-şi piardă 5-6 milioane de oameni, există şi un mare potenţial. Tinerii sportivi reprezintă o resursă inimaginabilă. Sună poate urât că e vorba de o resursă umană, dar este neexploatată, nebăgată în seamă. Ne dorim cu ajutorul federaţiilor să găsim talente şi să facem ceea ce fac nemţii cu străini. Uitaţi-vă la loturile Germaniei. Ai noştri sunt ai noştri, sunt români. Sigur, şi noi putem să vânăm talente din alte părţi, dar noi îi avem pe ai noştri. Avem o resursă extraordinară şi primii paşi au fost făcuţi cu federaţia de atletism şi azi suntem în faza în care putem semna acest protocol. Sunt absolut convins că peste un an sau doi putem să facem un bilanţ", a declarat Anastasiu.

El a precizat că în cazul descoperirii unor sportivi de top, oamenii de afaceri vor contribui cu sume de bani pentru aducerea acestora să concureze în ţară: "Problema banilor o avem şi în antreprenoriat, cum să faci în aşa fel încât să-l faci pe om să activeze în România, să nu se ducă în Germania. Dar banii nu reprezintă totul întotdeauna. Mai ales la sportivi, care sunt în zona de competiţii înalte, mai suntem şi noi antreprenorii pe aici şi nu trebuie să aşteptăm de la statul român să se întâmple ceva. Noi mai şi facem lucruri şi dacă avem cazuri de vârf nu cred că va fi o problemă, de aceea facem acest parteneriat. Nu vom avea mereu succes, nu vom putea evita mereu cazuri de genul Bianca Andreescu, se vor întâmpla. Dar se poate întâmpla şi invers, să descoperim noi pe cineva născut afară şi care vine în România şi atunci ne vom bucura".

La eveniment au participat şi sportivele de la gimnastică ritmică Annalise şi Christina Drăgan, care s-au născut şi au trăit în SUA şi au decis împreună cu părinţii lor să concureze pentru România.

Prin intermediul acestui program, COSR şi RePatriot îşi propun să îi ajute pe sportivi să se înregistreze în cluburile din România pentru a putea fi incluşi în loturile naţionale şi a reprezenta ţara la competiţiile internaţionale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel