EXCLUSIV  Proiect USR privind traficanţii de droguri. Sociolog: "Nu asta va stopa consumul. Îşi dau cu stângul în dreptul"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Proiectul USR de reglementare a pedepselor pentru cultivatorii şi traficanţii de droguri nu a fost bine primit de către opinia publică, dat fiind faptul că se încearcă rezolvarea unei probleme serioase, stoparea consumului de droguri, printr-o altă pedeapsă, nu prin măsuri cu adevărat adecvate.

"Ca de obicei, politicienii găsesc tot felul de tehnici ca să pară deştepţi. În cazul USR-ului, nu sunt deştepţi. Dimpotrivă, au pierdut foarte mult din electoratul lor pentru că o lege care exista în Parlamentul României a fost amendată cu pedepse mai mari fără să gândească mai departe de pedeapsa punitivă. Cum combaţi consumul de droguri. În niciun caz arestând pe cei care consumă. Deci victima este, încă o dată, blamată de către sistem", a declarat sociologul Ciprian Necula, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

"Încă o dată, victima este blamată"

 

Proiectul îşi propune de fapt pedepsirea mai aspră pentru cultivarea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea, deținerea de droguri de risc, precum canabis, pe o perioadă de 3-10 ani închisoare, faţă de 2-7 ani cum era până acum. Iar pentru dorgurile de mare risc, pedepsele ajung până la 15 ani de închisoare. Cele mai dure măsuri se vor impune în cazuri de import-export droguri, inculpaţii putând petrece şi 20 de ani după gratii. Cum va opri asta fenomenul?

"Care este diferenţa? Este o diferenţă majoră ca să conteze semnificativ pentru un traficant de droguri care trăieşte doar din asta? Evident că nu! Ce a făcut USR, ce nu a făcut USR de fapt, este tocmai faptul că nu s-a gândit cum să descurajeze consumul de droguri în rândul tinerilor", a mai spus Necula.

 

"Consumul nu se reglează prin măsuri punitive"

 

Pedepsele pentru cei care cultivă, cumpără sau dețin droguri de risc pentru consum propriu au rămas la acelaşi nivel, de la trei luni, până la doi ani închisoare sau amendă, iar pentru droguri de mare risc a rămas pedeapsa de închisoare de la şase luni, la trei ani.

"Avem foarte mulţi tineri în România care au probleme penale pentru că consumă tot felul de droguri uşoare, marijuana de exemplu. În România, dacă cineva este prins cu o ţigară cu marijuana, riscă să fie anchetat. 

Măsura nu trebuie să fie punitivă pentru că e un fel de blamare a consumatorului. Când vorbim de traficanţi, sigur. Iau mai mulţi ani de închisoare, foarte bine. Dar nu vedem de fapt nicun fel de măsură în plus pentru a preveni de fapt consumul de droguri. Pentru că consumul nu se reglează prin măsuri punitive extreme.

Dacă comparăm faptul că deţii marijuana cu furtul, cu violul sau cu alte crime, sunt aproape similar tratate din perspectiva legislativului", mai spune sociolocul Ciprian Necula, care critică atitudinea celor de la USR.

"Deci cred că USR-ul şi-a dat cu stângul în dreptul acum, din perspectiva electoratului său. Reacţiile au fost virulente la adresa USR-ului şi vor rămâne aşa pentru că cei care votează USR-ul sunt ceva mai liberali. 

Autoreglementarea, educaţia suplimentară, măsuri de descurajare a consumului de droguri, lipsesc cu desăvârşire din România pentru că politicienii noştri nu se gândesc la cauze şi efecte, nu iau în seamă cercetări şi studii, ci vor doar să îşi facă numele auzit pe micul ecran atunci când propun legi populiste".

 

"USR-ul şi-a dat cu stângul în dreptul acum"

 

Între timp, un alt deputat USR, Emanuel Ungureanu, a depus un proiect de lege prin care sprijină legalizarea canabisului în scop medical.

"În România avem o supracriminalizare a acestei problematici. Evident că în unele state consumul de marijuana este legalizat din eprspectivă medicală şi da, s-a dovedit că are efecte pozitive asupra unor boli incurabile sau atenuarea impactului lor. Sunt cercetări pe tema asta. Sunt state întregi care au legalizat consumul de cannabis în acest scop. La noi, nu numai că criminalizăm, dar nici nu înţelegem de fapt cum evoluează lumea asta.

Există proiecte de lege în Parlamentul României pentru consumatorii de heroină, pentru că avem destul de mulţi în România. Ăsta a fost drogul cel mai uzitat de către cei săraci din cartierele bucureştene, de exemplu. Şi îşi propuneau unii parlamentari să facă camere de injectare, unde oamenii să meargă să injecteze igienic, să nu folosească acele de la unul la altul, să nu transmită alte boli, să nu lase acele pe stradă, etc. Şi Parlamentul evită să ia această decizie pentru că i se pare că încurajează de fapt consumul în timp ce, încă o dată, imaginea consumatorului de droguri din România este una negativă din partea autorităţilor, nicidecum nu este văzut ca o victimă a sistemului în care trăim. Şi despre asta este vorba de fapt, pentru că USR-iştii nu au priceput că ei care consumă droguri sunt victime ale societăţii noastre, în niciun caz nişte oameni care trebuie duşi la închisoare", a conchis sociologul Ciprian Necula, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel