Proiectul legii pensiilor speciale, adoptat în Senat - VIDEO

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Captură din timpul ședinței Senatului în care a fost adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale
Captură din timpul ședinței Senatului în care a fost adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale

Proiectul de lege privind pensiile special a fost adoptat, miercuri, în Senat. 

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale în forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Au fost înregistrate 91 de voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi o abţinere.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, acest proiect, care a revenit la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care "generează deosebiri majore de conţinut juridic" faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii, potrivit raportului comisiei de resort de la Camera Deputaţilor.

Senatorul PSD Radu Oprea a afirmat, în plen, că proiectul aduce echitate în societate, a fost agreat cu Comisia Europeană şi va permite absorbţia banilor din PNRR.

 

USR: Proiectul nu taie nicio pensie specială



Liderul grupului USR, Radu Mihail, a criticat însă actul normativ, susţinând că "nu taie nicio pensie specială", în timp ce senatorul Irineu Darău a declarat că legea "a fost înrăutăţită la Camera Deputaţilor" şi vor fi impozitaţi suplimentar toţi pensionarii.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a subliniat că rostul reformei în domeniu este aplicarea de norme "unitare".

"Unele categorii sunt chemate să fie de acord cu o reformă necesară, pentru a restabili dreptatea. Trebuie ca pensiile să fie aşezate într-un sistem echilibrat şi echitabil pentru întreaga societate. PNL a înţeles, încă de la asumarea guvernării, necesitatea unei astfel de reforme. (...) Am ales, aşadar, drumul responsabilităţii politice şi nu pe cel al calculului de partid. Deşi această reformă va genera şi nemulţumire, ea este necesară, în final, pentru sistemul de pensii şi pentru climatul din societatea noastră. (...) Reforma înseamnă nu doar şansa utilizării banilor din PNRR, dar şi o oportunitate uriaşă de a avea un sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung", a transmis Fenechiu.

Liderul grupului AUR, Claudiu Târziu, a evidenţiat că în privinţa pensiilor speciale trebuie mers "până la capăt".

În opinia liderului grupului UDMR, Lorand Turos, parlamentarii nu au reuşit "să fie mai curajoşi şi să elimine pensiile speciale", dar legea adoptată reprezintă "un pas important pentru a crea un sistem corect şi echitabil". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel