Poliţia a anunţat sâmbătă că i-a arestat pe proprietarul Abul Hashem şi patru din fiii acestuia, precum şi pe alţi trei responsabili ai fabricii Hashem Food and Beverage din Rupganj, oraş industrial situat nu departe de capitala Dacca.
Pompierii au avut nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a stinge incendiul declanşat joi în clădire, unde erau depozitate produse chimice inflamabile şi din plastic.
Cel puţin 30 de angajaţi au fost răniţi, unii dintre ei după ce au sărit pe fereastră de la etajele superioare din cauza înaintării flăcărilor. Pompierii au salvat 25 de persoane refugiate pe acoperişul clădirii.
La etajul al treilea al clădirii au fost găsite 48 de cadavre. Muncitorii nu au reuşit să fugă din cauză că uşa de acces la scara principală, pe unde ar fi putut să se refugieze pe acoperiş, era închisă cu cheia, au indicat pompierii.
Pe lângă aceasta, numeroase alte norme de securitate nu erau respectate în fabrică, a declarat şeful poliţiei locale, Jayedul Alam, vorbind despre „un omor deliberat”.
Ministrul muncii: „Dacă se va dovedi că erau folosiţi copii, îi vom inculpa nu doar pe proprietar”
Ministrul muncii, Monnujan Sufian, a declarat că a fost lansată o anchetă cu privire la folosirea muncii copiilor în această fabrică.
Ea a afirmat că a vorbit la spital cu doi supravieţuitori în vârstă de 14 ani, iar o femeie a explicat pentru AFP că fiul său, de doar 11 ani, care muncea în fabrică, este dat dispărut.
În faţa imobilului calcinat al fostei fabrici, corespondentul AFP a vorbit cu circa 30 de supravieţuitori şi rude ale victimelor, care au confirmat că acolo munceau copii, plătiţi cu 20 taka (20 eurocenţi) pe oră.
Legea din Bangladesh permite ca minorii să muncească de la vârsta de 14 ani, dar în locuri de muncă nepericuloase, ceea ce nu era cazul în această fabrică, a explicat ministrul Sufian.
„Dacă se va dovedi că erau folosiţi copii, îi vom inculpa nu doar pe proprietar, ci şi pe inspectorii de muncă”, a adăugat ea.
Incendiile şi prăbuşirile de clădiri sunt relativ frecvente în Bangladesh
Incendiile şi prăbuşirile de clădiri sunt relativ frecvente în Bangladesh, o ţară săracă din Asia de Sud, mai ales în importanta sa industrie textilă, din cauza nerespectării normelor de securitate.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii, această nouă dramă „dovedeşte necesitatea urgentă” ca autorităţile şi industria construcţiilor lor Bangladesh să asigure că fabricile respectă normele de securitate.
În aprilie 2013, surparea Rana Plaza din Dacca, un complex de nouă etaje de ateliere de confecţii, a provocat moartea a cel puţin 1.138 de persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News