Propunerea care va enerva „băieții deștepți“ din energie: „Super-profiturile“ companiilor, impozitate cu 90 la sută în loc de 60

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Pavel Popescu (PNL)
Pavel Popescu (PNL)

Deputatul Pavel Popescu (PNL) anunță că intenționează să depună un amendament la OUG-ul de transpunere a Regulamentului UE, prin care cota de impozitare a super-profiturilor din energie să fie de 90% în loc de 60%.

Executivul a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie. În urma măsurii au urma să fie încasaţi, într-un fond special, 3,9 miliarde de lei, potrivit lui Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

Deputatul liberal Pavel Popescu salută decizia guvernului Ciucă de a aproba aplicarea Regulamentului de impozitare a super-profiturilor companiilor din energie. Mai mult, acesta afirmă că intenționează să depună un amendament la OUG prin care cota de impozitare a super-profiturilor din energie să fie de 90% în loc de 60%.

„Super-profiturile“ companiilor din energie, impozitate cu 90 la sută

 

„Așa cum am promis aici pe 20.11.2022, că în cazul unui vot al Austriei împotriva României pentru aderarea la spațiul Schengen voi folosi toate pârghiile legislative corecte de care dispun ca parlamentar pentru un răspuns ferm, o voi face.

Drept urmare, pentru a mă ține de cuvânt, dar mai ales din solidaritate pentru românii care astăzi decontează dpdv financiar acțiunile criminalului de la Kremlin, cât și pentru toate companiile românești de bună credință, voi depune un amendament la OUG-ul de transpunere a Regulamentului, prin care cota de impozitare a super-profiturilor din energie să fie de 90% în loc de 60%. Sunt ferm convins că voi găsi susținere din partea colegilor mei“, a scris recent deputaul liberal pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Rareș Bogdan rupe tăcerea după suprataxarea sectorului de petrol și gaze: „Fac un șantaj! Au făcut presiuni să nu treacă OUG”

Guvernul a aprobat, la propunerea ministrului de Finanţe, Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului 1854 pe 2022 al Consiliului, din 6 octombrie 2022, privind o intervenţie de urgenţă pentru aprobarea problemei preţurile ridicate la energie. Aşa cum menţionează inclusiv titlul, Regulamentul este recent aprobat de către Consiliu în data de 6 octombrie 2022.

Guvernul a adoptat OUG-ul pentru suprataxarea companiilor de petrol şi gaze

 

„Principalul motiv este pe de o parte de a proteja categoriile vulnerabile de populaţie împotriva efectelor creşterii preţurilor la energie şi, pe de altă, parte obiectivul principal al Guvernului României şi inclusiv cel stipulat în Regulamentul european este de a asigura finanţarea investiţiilor în proiecte energetice strategice, cu precădere în cele din surse regenerabile. Aşadar, avem de a face cu o transpunere a unui regulament european care vizează toate statele membre. Olanda, Franţa, Germania, spre exemplu, au impus o cotă de 33% a acestor extra-profituri sau să le zicem super-profituri ale companiilor care activează în domeniu. Irlanda şi ea a transpus Regulamentul şi merge pe o cotă de impozitare de 75%, Italia a ales 50% din profiturile pe anul 2023. Cehia, un stat comparabil cu România, zicem noi, a impus o cotă de impozitare de 60%, Grecia 90%. Aşadar, toată Europa cere această contribuţie de solidaritate şi România trebuie să se alinieze ca membru al Uniunii Europene la acest Regulament. Vorbim de super-profituri în domeniu, în vremuri în care preţurile la produsele energetice sunt volatile. Pentru unele state, din fericire nu e cazul României, resursele sunt dificil de identificat şi populaţia are nevoie de sprijin în aceste vremuri complicate”, a explicat secretarul de stat Mihai Diaconu la finanul ședinței de Guvern de ieri.

Potrivit secretarului de stat, companiile vizate sunt companiile solide, cu profituri considerabile, “cele care în anii trecuţi au performat extraordinar, iar acum este rândul lor, aşa cum a stipulat Regulamentul European, să contribuie la trecerea cât mai uşoară peste această perioadă grea”.

Cum vor fi folosiți banii obținuți din supra-taxă

 

Contribuabili sunt societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.

“Aşa cum stipulează şi Regulamentul, România a transpus mot a mot, ca să zic aşa, această prevedere. Cota de impozitare este de 60% din extra-profitul care depăşeşte cu 20% media. Iar, ce este foarte important, aşa cum am menţionat şi mai devreme, din această sumă colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile. Termenul de plată va fi 25 iunie 2023, respectiv pentru profitul anului care încă nu s-a finalizat, 2022, şi 25 iunie 2024 pentru profitul care se va realiza în anul 2023”, a explicat Mihai Diaconu.

El a menţionat că proiectul a obţinut miercuri avizul Consiliului Economic şi Social (CES).

Întrebat cum se împart banii, secretarul de stat a precizat că ordonanţa stabileşte doar “temeiul primar”, iar prin Hotărâre de Guvern, la propunerile Ministerului Energiei, vor fi definite criteriile şi mecanismul concret. Banii vor sta într-un cont de disponibil la Trezorerie şi vor fi accesaţi pe măsură ce se vor realiza investiţiile. Investiţiile pot fi realizate inclusiv de către companiile care sunt contribuabile. Scopul principal al măsurii îl constituie încurajarea investiţiilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel