Românii sunt chemați să iasă în stradă și să protesteze în fața Ambasadei Austriei de la București, în urma votului de joi din consiliul JAI. Potrivit lui George Simion, unul din organizatorii evenimentului, protestul se va desfășura vineri, 09 decembrie, la ora 18.00.
Politicienii români au reacționat în urma votului negativ primit de România din partea Austriei.
Austria a blocat intrarea României în Schenghen
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.
Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat încă de dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea JAI. El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.
„Voi vota astăzi împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Avem un sistem care din multe puncte de vedere nu funcţionează şi care s-ar strica şi mai mult. În Austria avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează. Cred că ar fi greşit să extindem sistemul Schengen în acest moment”, a declarat astăzi Gerhard Karner presei din Austria.
Ciucă: Exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI
„În calitate de prim-ministru și cetățean român doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI”, spune premierul Nicolae Ciucă.
„În calitate de prim-ministru și cetățean român doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Vreau să adresez mulțumiri partenerilor noștri din statele membre, Comsia Europeană, Parlamentul European, dar și agențiile eutropene care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împtreună soluții. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen”, spune Nicolae Ciucă.
El afirmă că toate statele au fost de acord cu aderarea României la spațiul Schengen, ”cu o singură și nejustificată excepție - Austria”.
Iohannis: Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene
Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.
"România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic", precizează preşedintele Iohannis într-o declaraţie de presă, după Consiliul JAI.
El subliniază că România va continua să acţioneze cu responsabilitate, hotărâre şi bună credinţă în direcţia consolidării securităţii interne a Uniunii Europene, aşa cum a făcut-o şi până în prezent.
Şeful statului mulţumeşte tuturor statelor membre şi Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE şi în consolidarea proiectului european, au susţinut aderarea ţării noastre la Schengen.
"Sprijinul şi solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european", spune şeful statului.
Iohannis transmite că aderarea la spaţiul de liberă circulaţie rămâne obiectivul strategic al României.
"Dragi români, România nu se opreşte aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic şi nu ne vom opri până nu îl vom atinge", conchide preşedintele Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News