Protestele, desfășurate sub sloganul „Împotriva fascismului”, au avut loc într-un context politic tensionat, în care Kickl negociază cu conservatorii pentru formarea unei majorități de guvernare. Manifestația a atras atenția presei internaționale, fiind relatată de AFP.
Elisabeth Helminger, o protestatară în vârstă de 59 de ani, a declarat că se teme pentru viitorul Austriei, al Europei și chiar al lumii întregi.
„Mi-e frică pentru țara noastră, mi-e frică pentru Europa și de fapt pentru întreaga lume, pentru că autocrați nebuni vin la putere, iar oamenii îi votează fără să-și dea seama că își sapă singuri groapa”, a spus ea. Deși se deplasează într-un scaun cu rotile, Elisabeth a insistat să participe la demonstrație. Ea consideră că este vital să ia atitudine în fața acestei amenințări politice.
FPO a câștigat alegerile din Austria
Protestele au fost declanșate de desemnarea lui Kickl pentru formarea unui nou guvern, după ce discuțiile dintre celelalte partide politice, inițiate pentru a-l izola, au eșuat. Partidul Libertății (FPO), cunoscut pentru pozițiile sale de extremă dreaptă, a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie și a devenit cea mai mare forță politică din Austria. Președintele Alexander Van der Bellen, cunoscut pentru pozițiile sale ecologiste, i-a încredințat lui Kickl mandatul de a forma o coaliție majoritară cu conservatorii, iar discuțiile au început oficial joi.
Alexander Pollack, purtător de cuvânt al ONG-ului antirasism SOS Mitmensch, a explicat motivele care au determinat mobilizarea masivă a oamenilor.
„Nu vrem un cancelar de extremă dreaptă și de aceea suntem aici astăzi. Este o amenințare la adresa drepturilor omului și a democrației”, a declarat el pentru AFP. Numeroși participanți și-au exprimat temerea că Austria ar putea urma exemplul Ungariei, unde premierul Viktor Orban a erodat treptat mecanismele democratice.
„Este aproape, între ghilimele, o dictatură. Bineînțeles că Orban este ales la urne, dar datorită spălării creierelor, el este inamovibil și la asta aspiră (Kickl). Este foarte periculos”, a declarat Peter Mayer, un arhitect de 51 de ani. Mulțimea, estimată la 50.000 de persoane de către organizatori și la mai puțin de jumătate de către autorități, a scandat mesaje pro-democrație și anti-extremism.
Proteste în toată Austria
Proteste similare au avut loc și în alte orașe din Austria, precum Salzburg și Graz, semn al unei nemulțumiri generalizate față de posibila accedere a FPO în fruntea guvernului.
Istoria Partidului Libertății este una controversată, formațiunea fiind fondată în anii 1950 de foști naziști. Deși a mai fost partener minoritar în guverne anterioare, FPO nu a deținut niciodată cancelaria în istoria recentă a Austriei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News