Protest în Italia: „Tatăl meu are 73 de ani și vrea să rămână în Ucraina să lupte... Să-i ajute pe cei care au rămas acolo"

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Comunitățile din Sapri și Golful Policastro sunt alături și ei de ucraineni și sprijină marea comunitate, prezentă de mulți ani și bine înrădăcinată aici. Adunarea a fost organizată în câteva ore de administrația municipală și de voluntarii diferitelor asociații, iar oamenii s-au strâns cu torțe dumincă, să protesteze.

Galbenul și albastrul steagului țării est-europene au luminat atât Observatorul (Specola), cât și complexul Santa Croce. Au țipat în cor că vor o Ucraină liberă și pentru a spune NU războiului s-au alăturat culorilor numeroaselor bannere ucrainene combinate cu cele ale curcubeului păcii.

O sută de persoane, toate împreună: catolici și ortodocși ucraineni, ruși, moldoveni și români, s-au unit mai întâi în rugăciune în biserica San Giovanni Battista, Italia și apoi au pornit în marș de-a lungul Via Kennedy pentru a ajunge în Santa Croce. Aici îi așteptau la un loc alți o sută de cetățeni din Sapri.

 

În sprijinul ucrainenilor au fost prezente și persoane importante precum un grup de primari

 

De asemenea, la fața locului s-au aflat și un grup de primari din Golf: Antonio Gentile, din Sapri împreună cu colegii săi din Vibonati Manuel Borrelli , Torraca Francesco Bianco , San Giovanni a Piro Ferdinando Palazzo și pentru Ispani consilierii majoritari Antonio Ionnito și Piernicola Lovisi. Din partea provinciei Salerno a participat consilierul cu delegație la turism Pasquale Sorrentino . Printre cei prezenți s-au numărat și cei doi preoți parohi din Sapri, don Enzo Morabito și don Raffaele Brusco , precum și directoarea Institutului de învățământ general "Santa Croce" din Sapri, Paola Migaldi .

Au cântat imnul național ucrainean „Šče ne vmerla Ukraïny”, interpretat cu voce tare de reprezentanții comunității ucrainene, și au strigat împreună „Slava Ukraini! Heroiam slava", sau „Glorie Ucrainei, glorie eroilor ". Apoi, seara rece a continuat cu o serie de mărturii emoționante , printre care cea a unei mame, în lacrimi pentru soarta fiului ei rămas în punctele fierbinți ale războiului .

 

Ucraineni s-au sprijinit unii pe alții prin încurajări și discursuri înduioșătoare

 

„Mi-e teamă de fiecare dată când văd numărul lui pe telefonul meu mobil că mă sună - a spus ea mulțimii - pentru că mă gândesc mereu că pot primi vestea că nu mai este acolo. Dar trebuie să fim puternice pentru soții noștri, pentru copiii noștri, pentru frații noștri. Vă mulțumesc mult și din toată inima tuturor", au fost cuvintele pline de durere ale unei femei pentru Ondanews.

O altă doamnă pe nume Valentina, aflată de treisprezece ani în Sapri și originară din Černivci, un oraș de 300 de mii de locuitori aproape la granița cu România, a vorbit și ea:

„Aici m-am simțit imediat ca acasă, pentru că sunteți foarte uniți și ne arătați multă afecțiune. Chiar nu ne așteptam la acest război - spune ea - Avem rude în Rusia, prieteni în Moldova, Polonia, România care ne sunt mereu aproape. Ne dorim pace. Tatăl meu are 73 de ani și vrea să rămână în Ucraina, să lupte. Am vrut să-l aduc aici, dar m-a refuzat, pentru că vrea să rămână în țara lui și să-i ajute pe cei care au rămas acolo".

În Golful Policastro, înainte de Sapri, Maratea și Praia a Mare și-au iluminat simbolurile lor, pe Statuia Răscumpărătorului de pe Monte San Biagio și Insula Dino, cu culorile drapelului ucrainean, în timp ce un steag galben și albastru este expus de câteva zile pe balconul de la intrarea în casa municipală din Torraca.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel