Protest la Ministerul Muncii. Pensionarii strigă "Hoții" și "Rușine să vă fie"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sute de persoane s-au adunat joi dimineață, începând cu ora 9:45, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru a protesta împotriva noii Legi a pensiilor.

Protestul, organizat de Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), a strâns sindicaliști și pensionari care au venit să-și exprime nemulțumirea față de modificările legislative care afectează direct condițiile lor de pensionare și nivelul pensiilor.

Protestatarii, cu pancarte în mâini și scandând lozinci dure precum „Demisia!”, „Ruşine să vă fie!” și „Hoţii!”, și-au arătat nemulțumirea față de o lege care, spun ei, ignoră drepturile muncitorilor din grupe de muncă speciale și condiții de muncă dificile. Mesajele afișate reflectau clar nemulțumirile generale ale participanților: „Oltenii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, „PSD şi PNL aceeaşi mizerie”, „Punem punct - trădării naţionale, distrugerii economiei, corupţiei”, „PNL şi PSD, munca noastră unde e?”, „Pensia nu e un privilegiu, ci un drept”, „Economia noi am salvat, voi în picioare ne-aţi călcat”, „Dreptul nostru greu muncit, voi din pix l-aţi nimicit”.

Punctele de stabilitate, mărul discordiei

 

Mitingul, desfășurat între orele 9:45 și 12:00, nu s-a limitat doar la membrii Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România. Au fost prezenți și reprezentanți ai altor organizații din cadrul Confederației Sindicale Meridian, precum și membri ai unor organizații ale societății civile care susțin drepturile pensionarilor actuali și viitori. Aceștia au dorit să atragă atenția asupra impactului negativ pe care Legea nr. 360/2023, privind sistemul public de pensii, îl are asupra mai multor categorii sociale, inclusiv asupra Statutului Personalului Silvic și a Legii nr. 223/2015, referitoare la pensiile militare de stat.

Nemulțumirile sindicaliștilor și ale pensionarilor sunt multiple. Potrivit unui comunicat al Confederației Meridian, noua lege oferă unele avantaje pentru cei care au lucrat în condiții normale de muncă, cu perioade lungi de activitate până la pensionare și cu contribuții reținute și virate la bugetul asigurărilor sociale. Totuși, aceleași modificări au dezavantajat grav persoanele care au muncit în condiții deosebite sau speciale, precum și pe cei cu dizabilități sau diverse grade de invaliditate. Pensionarii cu pensii mici, după recalculare, s-au trezit cu o pensie chiar mai mică decât cea inițială, iar indexările viitoare vor fi aplicate pe baza valorii recalculată, ceea ce poate duce la o stagnare a indexărilor pentru următorii ani, în funcție de diferența dintre pensia recalculată și pensia aflată în plată.

Protestatarii susțin că noua Lege a pensiilor elimină recunoașterea grupelor de muncă care presupun condiții de muncă deosebite și speciale. Aceste categorii de pensionari, deși au contribuit suplimentar, nu mai beneficiază de puncte de stabilitate și acuză că sunt acordate discriminatoriu doar celor care au lucrat în condiții normale. "Calcularea valorii punctului de referință pe baza unui stagiu mediu de 25 de ani prejudiciază în mod nedrept pensionarii care au lucrat în condiții de muncă speciale sau deosebite și avantajează pensionarii din condiții normale de muncă", subliniază reprezentanții Meridian. Tot ei atrag atenția că cei care au lucrat în condiții dificile nu vor beneficia de punctele de stabilitate pentru anii lucrați în plus față de stagiul mediu de 25 de ani, ceea ce creează o inechitate profundă între diversele categorii de pensionari.

Cine a participat la protest

 

Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România este una dintre cele mai puternice organizații sindicale din domeniul feroviar, reunind majoritatea mecanicilor de locomotivă, mecanicilor instructori, revizorilor de locomotive și șefilor de tură tracțiune de la CFR Călători, dar și șefi de tren, conductori, revizori tehnici de vagoane și mulți alți salariați din ramurile Tracțiune, Comercial, Vagoane și TESA din cadrul CFR Călători și CFR SA.

Protestul a reunit salariați și pensionari din multiple organizații profesionale, precum Federația Mecanicilor de Locomotivă din România, Uniunea Sindicatelor Spitalelor CFR, Federația Națională a Muncii, Uniunea Națională a Muncii Valea Jiului, Uniunea Națională a Muncii Oltenia, Sindicatul Rezistența Muncitorească, Sindicatul Solidaritatea 2013, Sindicatul MEDSERV, Liga Muncitorilor din România, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate și multe altele. Aceste structuri sindicale reprezintă mineri, energeticieni activi și pensionari din județele Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea, dar și cadre militare în rezervă din SCMD. De asemenea, au fost prezenți viitori pensionari și pensionari din cadrul Asociației Pensionarilor Siderurgistul 2006 Galați, precum și silvicultori din cadrul Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel