Organizatorii demonstraţiei, membri ai unor forţe politice radicale - atât de extremă-dreapta, cât şi Partidul Comunist -, au spus că Republica Cehă, ţară care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar şi să-şi asigure contracte directe cu furnizori de gaz, inclusiv cu Rusia.
Proteste de amploare în Cehia
Poliţia estimează la 70.000 numărul protestatarilor în cursul după-amiezii. 'Scopul demonstraţiei noastre este de a cere o schimbare, în special rezolvarea problemei preţurilor la energie, mai ales la electricitate şi gaz, care ne va distruge economia în această toamnă', a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Jiri Havel, citat de site-ul de ştiri iDNES.cz.
Protestul din Piaţa Václav, situată în centrul oraşului, are loc la o zi după ce guvernul a supravieţuit unei moţiuni de cenzură, în contextul în care opoziţia acuză lipsa unor măsuri împotriva creşterii inflaţiei şi a preţurilor la energie. Moţiunea de cenzură a arătat cum criza energetică din Europa alimentează instabilitatea politică în contextul în care preţurile tot mai mari la energie amplifică inflaţia, situată deja la niveluri record în ultimele trei decenii.
Zeci de mii de oameni, manifest împotriva guvernului, UE şi NATO, după explozia prețurilor
Premierul Petr Fiala, care conduce o coaliţie de centru-dreapta formată din cinci partide, a declarat sâmbătă agenţiei de presă CTK că protestarilor nu le pasă de interesele ţării. 'Protestul din Piaţa Václav a fost organizat de forţe politice care sunt pro-ruse, care sunt apropiate de poziţii extreme şi sunt împotriva intereselor Republicii Cehe', a declarat el, citat de Agerpres.
Reuniune informală a miniştrilor europeni ai apărării la Praga
Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru a începe demersurile necesare pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina, a afirmat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, potrivit Reuters şi AFP.
'Nu este vorba doar de război, ci şi de modul în care este el purtat, de instruirea militarilor', a declarat Borrell presei după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai apărării la Praga, Cehia deţinând preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
'Există multe iniţiative de instruire, însă nevoile sunt enorme şi trebuie să asigurăm coerenţa acestor eforturi', a afirmat el. 'Pot spune că toate statele membre sunt de acord în mod clar asupra acestui lucru şi asupra începerii demersurilor necesare pentru a defini parametrii pentru o misiune de asistenţă militară a UE pentru Ucraina', a mai spus şeful diplomaţiei europene.
Borrell, care a organizat reuniunea de marţi alături de preşedinţia cehă a Consiliului UE, a propus această iniţiativă săptămâna trecută. Au fost divulgate puţine detalii, însă, potrivit lui Borrell, soldaţi ucraineni, care luptă împotriva invaziei ruse, ar putea fi instruiţi în statele membre ale UE. 'Este clar că trebuie să fim rapizi şi ambiţioşi', a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News