Potrivit organizatorilor, oameni care ţineau lumânări şi purtau bannere pe care scria "nici una în plus" şi "indiferenţa este complicitate" au mărşăluit sâmbătă prin zeci de oraşe, inclusiv în Pszczyna, în sudul Poloniei, unde locuia femeia. În Varşovia, demonstranţii purtau bannere pe care scria "Ar putea fi în viaţă", "Drepturile femeilor, drepturile omului", precum şi fotografii ale decedatei.
O hotărâre din 2020 a Tribunalului Constituţional din Polonia, potrivit căreia avortul pe motiv de malformaţii fetale contravine Constituţiei, a intrat în vigoare în ianuarie, ceea ce a dus la o interdicţie aproape totală a avortului şi la proteste pe scară largă. Avorturile sunt permise în Polonia doar în cazul în care sarcina este rezultatul unui viol sau dacă viaţa mamei este în pericol, deşi unele grupuri ultra-catolice doresc să elimine chiar şi aceste cazuri.
Declanşatorul acestui nou val de proteste împotriva legii avortului a fost moartea unei femei de 30 de ani, identificată în presă doar ca Izabela, care a avut loc pe 22 septembrie, dar a fost făcută publică de familia acesteia în urmă cu o săptămână.
Activiştii spun că moartea Izabelei în a 22-a săptămână de sarcină, din cauza unui şoc septic, potrivit familiei, a fost un rezultat al respectivei hotărâri judecătoreşti.
De ce au refuzat medicii să facă avort
Femeia a fost internată la un spital din Pszczyna (sudul Poloniei), unde medicii au decis că fătul nu poate supravieţui, deoarece prezenta anomalii grave şi pierduse tot lichidul amniotic. În ciuda acestui fapt, potrivit avocatei familiei, aceştia au refuzat să efectueze un avort cât timp fătul încă mai avea bătăi ale inimii.
Când o ecografie a arătat că fătul era mort, medicii au decis să efectueze o cezariană. Avocata familiei, Jolanta Budzowska, a declarat că inima Izabelei s-a oprit în drum spre sala de operaţie şi că aceasta a murit în ciuda eforturilor de resuscitare.
"Şi inima ei bătea", se putea citi pe bannere şi în informaţiile împărţite de organizatorii protestului.
După ce cazul a ieşit la iveală în urmă cu o săptămână, procuratura regională din Katowice (sud) a deschis o anchetă, iar Ministerul Sănătăţii a ordonat un audit pentru a stabili dacă spitalul a comis neglijenţă.
Sâmbătă, site-ul de ştiri Onet.pl a publicat un interviu cu soţul unei alte femei care, potrivit acestuia, a murit în iunie în circumstanţe similare.
Guvernul susţine că nu hotărârea judecătorească a fost de vină pentru moartea Izabelei, ci mai degrabă o eroare a medicilor. Ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, s-a angajat să emită orientări pentru a clarifica situaţiile în care întreruperile de sarcină sunt legale.
''Am cerut consultantului naţional pentru obstetrică şi ginecologie să emită astfel de orientări... care vor fi lipsite de ambiguitate cu privire la faptul că siguranţa unei femei, într-un caz precum cel întâmplat, este un motiv pentru a întrerupe sarcina'', a declarat el pentru radioul privat RMF FM.
La protestul din Varşovia s-au alăturat, printre alţii, primarul capitalei, Rafal Trzaskowski, şi şeful partidului de opoziţie Platforma Civică şi fost preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk.
''Un medic care vrea să salveze viaţa unei femei trebuie să se întrebe dacă domnul Ziobro îl va băga la închisoare'', avertizase vineri Tusk, referindu-se la ministrul justiţiei, din partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), într-un apel ca mai multe persoane să se alăture protestelor.
Alte mitinguri împotriva legii avortului, convocate sub sloganul ''Nici una în plug', sunt prevăzute pentru duminică şi luni.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News