Doar la Munchen, în sud-vest, unde era organizată pentru prima oară o manifestaţie naţională de acest gen, 10.000 de persoane au participat la acţiunea de protest, conform poliţiei, faţă de cele 5.000 anunţate de organizatori înaintea evenimentului.
Adunarea principală a fost întreruptă după mai puţin de o oră de la începerea ei, căci regulile de distanţare nu fuseseră respectate şi participanţii nu purtau măşti.
Şi în alte oraşe germane au avut loc adunări similare, precum la Hanovra (centru) unde cel puţin 1.000 de persoane au fost numărate, la fel ca la Wiesbaden (vest).
Manifestanţii, în cea mai mare parte fără măşti, încălcând astfel un ordin al autorităţilor din Munchen, au denunţat măsurile luate de guvernul german pentru a combate epidemia de COVID-19.
Manifestaţiile din Germania de sâmbătă s-au desfăşurat până în prezent fără incidente, în timp ce poliţia a fost atentă să fie evitate posibile dezordini.
Cancelarul Angela Merkel a declarat sâmbătă că "înţelege" că unii "au dificultăţi" în faţa acestor restricţii, apreciind că "fiecare este liber să critice deschis decizia guvernului în cadrul unor manifestaţii paşnice".
"Este un mare atu al statului nostru constituţional: un stat care nu suprimă libertatea de opinie, dezbaterea publică, participarea şi chiar o garantează, iată pentru ce mulţi oameni în lume ne invidiază", a ironizat ea, ca răspuns la criticile manifestanţilor de "cenzură".
O manifestaţie similară, dar de o amploare mai mică a reunit în cursul după-amiezii mai multe sute de persoane la Varşovia.
Organizată în special de o asociaţie care se opune obligativităţii vaccinării "Stop-NOP", manifestaţia s-a desfăşurat în faţa sediului parlamentului polonez. Manifestanţii urmau să treacă apoi prin centrul Varşoviei spre sediul televiziunii poloneze publice TVP pe care ei o acuză ca a minţit cu privire la pandemia de COVID-19.
Participanţii la protest au păstrat un minut de reculegere în memoria persoanelor decedate "ca urmare a blocării serviciilor medicale" din cauza pandemiei, potrivit lor.
Sâmbătă, au avut loc proteste și la Paris. "Vestele galbene" au ieșit din nou în stradă
Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene și a arestat peste 200 de persoane sâmbătă în Paris, după ce manifestanții cunoscuți drept „vestele galbene” s-au întors pe străzile capitalei pentru prima dată de la blocarea coronavirusului.
Mișcarea „vestelor galbene” a început la sfârșitul anului 2018, în semn de protest față de impozitele pe combustibili și reforma economică, o provocare majoră pentru președintele Emmanuel Macron, în timp ce demonstrațiile s-au răspândit în toată Franța.
Sâmbătă până la prânz, sute de manifestanți s-au adunat la punctele de plecare ale două marșuri autorizate.
În timp ce un grup a pornit fără incidente, celălalt s-a confruntat cu poliția după ce unii participanți au părăsit ruta desemnată și au dat foc la coșuri de gunoi și la o mașină.
Poliția, care a continuat să tragă cu gaze lacrimogene la mijlocul după-amiezii pentru a despărți grupuri mici de protestatari, a arestat 222 de persoane până la ora 15.45. Mulți au fost arestați pentru că transportau obiecte care puteau fi folosite ca arme.
Revenirea mișcării de protest vine în timp ce Franța se confruntă cu o reapariție a cazurilor de coronavirus. Cazurile zilnice de COVID-19 din țară au atins joi un record de aproape 10.000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News