Proteste în Roma și Londra pentru familia Furdui, care a rămas fără cei șapte copii: „Le este greu să accepte acest abuz grav”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Familia Furdui. Controale ale Comisiei Europene
Familia Furdui. Controale ale Comisiei Europene

Mai multe proteste au fost organizate în Roma și Londra, în fața ambasadelor germane din Italia și Marea Britanie, pentru a susține familia Furdui. Totul după ce biroul de asistență socială german i-a luat pe toți cei șapte copii ai unei familii de români(Furdui) și i-a plasat pe unii dintre ei, separat, în familiile adoptive.

Un eveniment foarte grav s-a petrecut în Germania în cadrul unei familii de români. Revoltați, oamenii au ieșit în stradă în Roma și în Londra și au organizat proteste pentru reunirea părinților cu cei șapte copii ai lor.

„Sunt prea credincioși”. Aceasta, pe scurt, este incredibila motivație care a auzit-o Petru și Camelia Furdui, părinții a șapte copi, trei băieți și patru fete, cu vârste cuprinse între 1 an și 2 luni și 15 ani. Ei locuiesc în orașul Hanovra din Germania, iar familia de români aparține comunității evanghelice din România.

După cum a explicat Dănuț Iacob, președintele comunității evanghelice românești din Italia, în data de 26 aprilie 2021, reprezentanți ai autorităților germane pentru protecția copiilor, așa-numitul Jugendamt, s-au prezentat la domiciliul familiei Furdui și au luat copiii. Natalia - 12 ani, Ruben - 11 ani, Albert - 10 ani și Lea - 1 an și 2 luni fără a prezenta un motiv scris pentru acțiunea lor. Ei doar au sugerat că era ceva legat de fiul cel mare David, în vârstă de 15, care era „nemulțumit de părinții săi”. Autoritățile le-au spus atunci părinților lor că ceilalți copii David - 15 ani, Estera - 13 ani și Naomi - 14 ani fuseseră deja luați de la școală.

„Părinții sunt descriși de șeful Bisericii Evanghelice Neoprotestante pe care o frecventează și de alți oameni drept părinți buni, care muncesc, care iubesc copiii, liniștiți și cu o situație financiară bună, având propria lor casă cu grădină și animale de companie pentru copii. Îndepărtarea silită a copiilor fără sesizarea autorităților române competente, fiind cetățeni români, reprezintă o încălcare a normelor stabilite de dreptul internațional”, susține Dănuț Iacob.

 

Motivele reale

 

„Motivul real, chiar dacă nu a fost exprimat de autoritatea germană Jugendamt, aflat deja în centrul multor controverse este, așadar, apartenența la o Biserică neoprotestantă românească. Acest lucru promovează disciplina și un model de familie conservator, în contrast cu liberalismul societății locale. Aceste prejudecăți împotriva familiei implică o încălcare a dreptului la libertatea religioasă și a dreptului părinților de a-și educa copiii”, susțin organizatorii protestelor.

În plus, autoritățile germane au început să interacționeze prin intermediul psihologilor din Jugendamt cu fiul lor cel mare David, care, aflându-se în perioada critică a adolescenței, își criticase părinții.

„Copiii luați din familie au fost și ei separați unii de alții, ceea ce atrage după sine încălcarea dreptului internațional în materie, care susține că frații și surorile nu trebuie separați”, mai spun oamenii care au ieșit la protest.

Se estimează că în Germania, în 2020, erau 45.444 de copii și tineri luați din familiile lor și plasați în centre de plasament.

 

Cei șapte copii nu s-au întors încă acasă

 

Fiul cel mare al familiei Furdui a fost încurajat în continuare de psihologi să facă rapoarte periodice cu privire la aspectele personale și private ale familiei.

Au trecut luni de durere și amărăciune pentru familia Furdui. Cei șapte copii luați de lângă ei nu s-au întors încă acasă. Întâlnirile cu părinții au fost doar sporadice.

„Le este greu să accepte acest abuz grav impus asupra lor. În prezent, familia Furdui a primit acte, dar nu un plan de reîntregire a familiei prin protecția minorilor”, mai spune Dănuț Iacob.

Din acest motiv, neputând rămâne indiferentă la o încălcare atât de gravă a drepturilor fundamentale ale persoanei și familiei, comunitatea internațională evanghelică românească s-a mutat oficial la guvernul german. În acest sens, a deschis și o pagină de Facebook: Susținem familia Furdui.

 

„Cazul familiei Furdui este, fără îndoială, tulburător”

 

Tot în Italia, sâmbătă, 6 noiembrie, după ce a solicitat o audiere fără răspuns la ambasada Germaniei de la Roma, o delegație română a făcut un protest în stradă, în fața ambasadei. În același timp a avut loc și un protest în Londra.

Aceasta nu va fi singura manifestare dacă nu se va face dreptate pentru familia Furdui. De altfel, comunitatea evanghelică internațională a lansat proteste împotriva ambasadelor germane în multe părți ale lumii, din Australia până în Statele Unite, din Irlanda până în Israel și bineînțeles în Germania.

„Cazul familiei Furdui este, fără îndoială, tulburător care pune la îndoială libertatea religioasă în Europa și libertatea educației pentru familii”, au conchis protestatarii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel