Proteste în Rusia: Zeci de mii de oameni au răspuns apelului lui Navalnîi: peste 2.500 de arestări. Manifestări și în Ucraina

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în Rusia la apelul opozantului Aleksei Navalnîi pentru a cere eliberarea sa, demonstraţii ilegale în urma cărora au fost reţinute peste 2.500 de persoane şi au avut loc ciocniri în mai multe mari oraşe, inclusiv la Moscova. Totodată, Portretul lui Alexei Navalnîi, cu mesajul „Eliberați-l pe Navalnîi”, a fost proiectat, sâmbătă, pe Ambasada Rusiei în Ucraina.

Principalele proteste proteste au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, fiecare cu câte 20.000 de participanţi, potrivit jurnaliştilor AFP. La rândul său, Reuters a estimat că la Moscova s-au adunat cel puţin 40.000 de persoane.

Manifestaţii au avut însă şi în zeci de alte oraşe, o mişcare de o amploare geografică rară în istoria recentă a Rusiei.

Oamenii au scandat "Putin, hoţule!", "Navalnîi, suntem cu tine" sau "Libertate pentru deţinuţii politici!".

Portretul lui Navalnîi, proiectat pe ambasada Rusiei în Ucraina

 

Portretul lui Alexei Navalnîi a fost proiectat pe Ambasada Rusiei în Ucraina, cu inscripția: „Eliberați-l pe Navalnîi!”.

Alexei Navalnîi este în arest până pe 15 februarie, a decis, luni, judecătorul din Himki, unde opozantul lui Vladimir Putin a fost judecat chiar în secția de poliție unde a fost dus după ce a aterizat în Rusia.

Pentru eliberarea disidentului rus în Rusia au avut loc mai multe proteste, în timpul cărora au fost reținute peste 2.500 de persoane, potrivit Mediafax.



La Moscova, au avut loc ciocniri în mai multe rânduri în cursul după-amiezii, poliţiştii lovindu-i cu bastoane pe manifestanţi, în timp ce aceştia replicau cu bulgări de zăpadă şi alte proiectile.

La începutul serii, sute de persoane s-au adunat la închisoarea Matroskaia Tişina, unde este deţinut opozantul Aleksei Navalnîi, în nordul Moscovei. Poliţia a efectuat mai multe arestări şi i-a lovit pe manifestanţi cu bastioane pentru a-i dispersa. Această mişcare de protest a avut loc cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc în toamnă, pe fondul scăderii popularităţii partidului la putere Rusia Unită. Au fost manifestaţiile cele mai importante din ultimii ani, notează AFP.

Leonid Volkov, un membru al echipei lui Navalnîi, a afirmat că "250-300.000 de persoane" au ieşit în stradă în Rusia.

"Este fără precedent"



"Este fără precedent", şi-a exprimat el satisfacţia, în direct pe canalul YouTube Navalnîi LIVE, anunţând noi manifestaţii pentru "weekendul viitor".

În capitală, forţele antirevoltă au arestat 952 de persoane, potrivit ONG-ul specializat OVD Info, care a contabilizat în total 2.509 arestări în circa 100 de oraşe din Rusia. La Sankt Petersburg, unde au avut loc protestele de cea mai mare amploare după cele de la Moscova, au fost arestate 373 de persoane.

Iulia Navalnîia, soţia opozantului încarcerat, a fost arestată în timpul protestului de la Moscova, fiind eliberată câteva ore mai târziu.

Alte proteste şi arestări violente au avut loc în Extremul Orient rus, la Vladivostok şi Habarovsk. La Iakuţk, în Siberia, circa o sută de persoane au manifestat la minus 50 de grade Celsius.

Protestatari însângerați



Imaginile cu protestatari însângeraţi au circulat pe social media, amintind, potrivit Reuters, de represiunea din Belarus care a urmat după alegerile contestate de la 9 august.

"M-am săturat să-mi fie frică. Nu am venit doar pentru mine şi pentru Navalnîi, ci şi pentru fiul meu, fiindcă nu există un viitor în această ţară", a declarat Serghei Radcenko, de 53 de ani, care a participat la protestul de la Moscova.

La Moscova, unii jurnalişti care relatau despre proteste au fost reţinuţi, fapt denunţat de ambasada SUA.

"Autorităţile ruse arestează protestatari paşnici, jurnalişti", a postat pe Twitter purtătoarea de cuvânt Rebecca Ross. "Pare să fie o campanie concertată de a suprima libertatea de expresie şi dreptul la adunare paşnică".

În timpul protestelor au existat mai multe pene de funcţionare a telefoanelor mobile şi serviciilor de internet, potrivit site-ului de monitorizare downdetector.ru, o tactică folosită uneori de autorităţi pentru a împiedica comunicarea între protestatari, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel