Proteste masive în Piața Victoriei împotriva reformei pensiilor: Pensionarii și angajații cer revizuirea legii

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Proteste masive în Piața Victoriei împotriva reformei pensiilor: Pensionarii și angajații cer revizuirea legii / Foto: Captura Youtube
Proteste masive în Piața Victoriei împotriva reformei pensiilor: Pensionarii și angajații cer revizuirea legii / Foto: Captura Youtube

Astăzi, aproximativ 3.000 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei din București, pentru a-și exprima nemulțumirile față de noua reformă a pensiilor, conform Digi24.

Acțiunea de protest este organizată de pensionari și angajați din diferite sectoare economice, iar organizatorii estimează că numărul participanților ar putea ajunge la 30.000 în următoarele ore. Reforma, despre care ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că va corecta inechitățile din sistem, a generat controverse și nemulțumiri, mai ales în rândul celor care au lucrat în condiții speciale de muncă.

Printre manifestanți se numără persoane care au lucrat în minerit, siderurgie, CFR, dar și militari rezerviști, care sunt nemulțumiți de recalcularea pensiilor în sistemul militar. Conform noilor reglementări, pensiile acestora au fost scăzute considerabil, iar unele dintre ele chiar și la jumătate.

 

Reducerea pensiilor: o lovitură pentru cei care au lucrat în condiții grele

 

Protestatarii susțin că măsurile luate în cadrul reformei nu țin cont de dificultățile și riscurile la care au fost expuși de-a lungul anilor. În timp ce guvernul susține că reforma vizează o redistribuire mai echitabilă a resurselor, persoanele care au lucrat în condiții speciale spun că sunt nedreptățite de noile schimbări. Pe lângă reducerea pensiilor, aceștia se plâng și de înghețarea beneficiilor, măsură care le-ar afecta nivelul de trai pe termen lung.

În cadrul protestului, mulți participanți au declarat că au încercat să poarte negocieri cu Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și chiar cu Guvernul, însă fără succes, conform Digi24.

 

Militarii rezerviști aduc un mesaj simbolic pentru premier

 

Un grup de militari rezerviști, afectați de scăderea pensiilor în cadrul casei lor de pensii, și-au exprimat nemulțumirea printr-un gest simbolic. Unul dintre acești protestatari i-a oferit premierului Marcel Ciolacu o caschetă militară, dorind să sublinieze sacrificiile pe care militarii le-au făcut pentru țară și necesitatea ca și ei să fie tratați cu respect și dreptate.

„În continuare, se merge pe accentuarea inechităților din sistemul de pensii militare. Am adus un cadou pentru domnul premier Ciolacu, această caschetă, pe care eu, personal, vreau să i-o fac cadou și s-o poarte dânsul, pentru că noi nu mai vrem s-o purtăm", a declarat protestatarul.

 

Negocieri cu Guvernul: Protestatarii cer o întâlnire directă cu premierul

 

Participanții la protest au anunțat că sunt dispuși să rămână în Piața Victoriei până când vor primi un răspuns concret din partea guvernului. Aceștia au cerut să discute direct cu premierul Marcel Ciolacu, refuzând întâlniri cu alți oficiali.

Într-un context marcat de proteste continue la nivel național, inclusiv în fața Guvernului și la Ministerul Muncii, sindicatele și asociațiile pensionarilor din diferite sectoare atrag atenția că ignorarea cerințelor lor ar putea duce la escaladarea tensiunilor.

Pe parcursul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie, grupuri de pensionari din CFR, persoane cu dizabilități și foști mineri au protestat de asemenea față de măsurile anunțate de guvern, semnalând că reformele introduse afectează profund traiul multor români.

 

Guvernul, presat să găsească soluții

 

În timp ce negocierile sunt în desfășurare, presiunea asupra guvernului crește, întrucât numărul protestatarilor ar putea crește considerabil în zilele următoare. 

Până în prezent, guvernul nu a oferit un răspuns oficial cu privire la revizuirea reformei pensiilor, dar protestatarii își exprimă speranța că vocile lor vor fi auzite și că schimbările dorite vor fi luate în considerare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel