Un număr impresionant de constănțeni, mai exact aproximativ 100 de șoferi s-au adunat în această seară în parcarea de la Aqua Magic. Aceștia protestează împotriva scumpirii carburanților.
Au plecat încolonați prin oraș, iar prima oprire a fost la o benzinărie de pe strada Soveja. Acolo au alimentat de 30 de bani, însă casierele au refuzat să accepte plata. Ulterior, șoferilor constănțeni li s-au alăturat șoferi din mai multe județe ale țării.
„O soluție ar fi grevă generală, a transportatorilor, a mijloacelor de transport în comun, Metrorex, companii de taxi. Blocarea drumurilor doar câteva zile ar produce pierderi imense marilor lanțuri de magazine, stațiilor peco și inclusiv statului român”, scriu oamenii pe Facebook în comentarii, alături de multe cuvinte de laudă pentru mobilizarea oamenilor din Constanța.
Proteste în benzinăriile din toată România
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Economiei și celui de finanțe să verifice prețurile la benzină și motorină, după în ce în mai multe locuri din țară au avut loc proteste ale șoferilor.
Activitatea în mai multe stații de carburant a fost perturbată după ce românii au stat cu orele acolo, ca să alimenteze în mod repetat, de mai puțin de un leu.
Accesul la pompele unei stații de carburant din Iași, care vindea litrul de benzină cu 8 lei și 61 de bani, a fost dificil după ce mai mulți șoferi s-au strâns acolo și au alimentat cu cantități infime de combustibil. „Maxim 50 de bani”.
După ce alimentau o dată și achitau, șoferii se așezau din nou la rând - în semn de protest față de prețurile pe care le consideră exagerate. „Suntem oameni, până la urmă și prețurile au explodat.” „Sunt foarte mari pentru salariile din România”, spuneau oamenii.
Proteste similare au avut loc și în alte locuri din țară
În Galați, de trei ori s-a așezat la rând un șofer ca să alimenteze cu mai puțin de un litru.
Întrebat de Știrile PRO TV ce vrea să transmită prin acest gest, șoferul român a răspuns: „Faptul că vrem să plătim cât merită, nu cât se dorește a merita”.
Ca să îngreuneze activitatea în stație, unii șoferi au întârziat cât au putut plecarea de acolo. Și-au spălat - de pildă - cu atenție, parbrizul. „Poate se schimbă ceva că e prea scumpă. Diferența e de vreo 2 milioane la plin”, explicau oamenii de la protest.
Astfel de acțiuni de protest sunt anunțate pe internet și pentru perioada următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News