Studenți din Roma, Torino, Napoli, Padova, Milano și Bologna au ieșit în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de politicile Guvernului în domeniul educației, iar protestele au fost direcționate împotriva unor figuri politice: portretele premierului Giorgia Meloni și ale liderilor politici Elly Schlein și Matteo Renzi au fost vizate simbolic în acțiunile demonstranților, fiind mânjite cu vopsea roșie. În centrul criticilor a fost și ministrul Educației, Giuseppe Valditara.
La Torino, marșul studenților s-a transformat în confruntări violente cu forțele de ordine. Protestatarii au dat foc unei marionete care-l reprezenta pe ministrul Educației. Situația a escaladat atunci când tinerii au spart barajul poliției și au ajuns în Piazza San Carlo și Piazza Castello, unde s-au înregistrat ciocniri între manifestanți și autorități în fața Prefecturii. O bombă artizanală, urmată de emisii de fum iritant, a provocat rănirea a circa cincisprezece polițiști, care au fost transportați la urgențe.
Ministrul Valditara a reacționat pe rețelele de socializare, care a criticat vehement protestele și a pus la îndoială natura lor democratică: „Aceștia ar fi interlocutorii noștri? Școala italiană nu are nevoie de ecouri ale extremismului anilor '70.”
La Milano, circa 500 de tineri au mărșăluit pe Via Turati, unde, în apropierea Consulatului SUA, au desfășurat un steag palestinian și au organizat un flash mob. Printre participanți, unii au purtat măști ale unor lideri mondiali, precum Trump și Putin, și au mimat gesturi provocatoare cu puști de carton. Protestatarii au acuzat poliția că protejează interesele celor pe care îi consideră complici la violențele din Palestina, iar pe asfaltul străzilor au lăsat urme de vopsea roșie.
Proteste și la Roma
Capitala Italiei, Roma, a fost punctul central al protestelor. Studenții s-au îndreptat către Ministerul Educației, unde au scandat lozinci împotriva ministrului Valditara și a ministrului Universității, Anna Maria Bernini, criticând cu vehemență politica de alternanță școală-muncă și măsurile de securitate.
În fața Ministerului, asfaltul a fost „redenumit” cu inscripția „Ministerul de Război”, în semn de contestare. Pe lângă scandările împotriva politicilor educaționale, tinerii au atras atenția și asupra violenței împotriva femeilor, dedicând un moment de zgomot memoriei Giuliei Cecchettin și condamnând represiunea guvernamentală.
La finalul marșului, cinci studenți mascați, cu mâinile ridicate și cătușe la încheieturi, au simulat o acțiune simbolică cerând oprirea represiunii și retragerea unui controversat proiect de lege. Vopsea roșie a fost aruncată în semn de protest, iar pe pancartele purtate de studenți se puteau citi mesaje precum „Arestează-ne pe toți” și „Fără legea 1660”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News