Magistrații români, care au demarat un protest contra schimbărilor din sistemul judiciar despre care ei afirmă că amenință statul de drept, au respins marți anularea parțială a acestora, considerând-o insuficientă, scrie cotidianul american New York Times.
"Mulți magistrați români s-au oprit din lucrul în instanță, ca parte a protestelor împotriva schimbărilor, făcute de guvern printr-un decret de urgență din februarie care a provocat și proteste de stradă.
Decretul modifică modul în care sunt numiți și controlați procurorii, în cadrul unei campanii de doi ani a social-democraților de la putere pentru a pune presiune asupra sistemului judiciar, subminând statul de drept, acuză opozanții", relatează prestigiosul cotidian.
New York Times scrie și despre modificarea OUG 7, adoptată în ședința de Guvern de ieri.
"Cabinetul a adoptat marți o nouă ordonanță care anulează prevederile celei din februarie referitoare la numirea procurorilor șefi. Însă ea nu satisface o altă revendicare a magistraților: restabilirea autorității procurorului general asupra unei secții de procurori însărcinate cu investigarea magistraților.
Comisia Europeană și diplomați străini au declarat că secția poate fi folosită pentru intimidarea magistraților. Ministrul justiției, Tudorel Toader, a afirmat că schimbările au fost discutate în prealabil cu magistrații", relatează publicația.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News