Publicitate
Biroul Permanent Naţional al PSD se va reuni luni pentru a discuta mai multe teme de actualitate, inclusiv proiectul PNL care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.
Conform reprezentanților PSD, pe ordinea de zi a ședinței se află bilanțul inundațiilor și măsurile luate de administrațiile social-democrate, pregătirile pentru campania electorală și propuneri legislative. Printre acestea se numără și modificarea Legii 208/2015, care ar permite președintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie ca independent, pe listele unui partid sau ale unei alianțe politice.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe 19 septembrie că decizia privind susținerea proiectului de lege propus de PNL va fi luată în cadrul ședinței de luni. „Am convocat Biroul Permanent Național pentru a lua această decizie. Avem o agendă normală, care include pregătirile pentru alegerile viitoare, dar și acest proiect este pe ordinea de zi. Este important să mă consult cu colegii mei, așa cum am făcut de fiecare dată”, a declarat Ciolacu.
Proiectul de lege, depus miercurea trecută de parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache, prevede că președintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianțe politice. Modificarea vizează articolul 52 din legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților. Dacă este ales senator sau deputat, președintele trebuie să opteze între funcția parlamentară și cea de președinte, potrivit proiectului.
"Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte", stipulează proiectul.
Sâmbătă, premierul Ciolacu a revenit cu precizări, menționând că nu consideră necesară o legislație suplimentară pentru ca președintele Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.
"Vom reuni Biroul Permanent Naţional în ziua de luni, pentru a lua o decizie împreună cu colegii mei, cum este corect. Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atent şi la observaţiile Consiliului Legislativ şi am dat în lucru la specialiştii noştri, care au expertiză, să ne facă şi ei un punct de vedere. La prima vedere (...) nu este nevoie de legislaţie suplimentară ca domnul preşedinte, dacă îşi doreşte să candideze, să candideze. (...) Îmi pare rău de colegii de coaliţie, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască, să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulţi specialişti. Dacă concluzia specialiştilor va fi aceeaşi cu observaţiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie", a arătat Marcel Ciolacu.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a reacționat, afirmând că nu crede că ar fi fost promovat acest proiect dacă nu era necesară o legislație suplimentară. "Nu am cunoştinţele necesare pe acest domeniu. O să discutăm cu juriştii noştri, cu specialiştii noştri şi o să verificăm dacă este aşa. Din ce ştiu în momentul de faţă, pentru că nu cred că se ieşea cu un astfel de demers, dacă exista această posibilitate. Dar o să verificăm", a spus liderul PNL.
Consiliul Legislativ a emis un aviz favorabil proiectului PNL, cu anumite observații. În aviz se subliniază că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau deputat chiar și în absența acestei modificări legislative, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News