Pugilista Imane Khelif, în lacrimi după ce a ajuns în semifinale, sâmbătă seara: "E o chestiune de onoare pentru fiecare femeie" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Pugilista Imane Khelif, care a ridicat numeroase controverse în aceste zile, a ajuns în semifinalele probei de la Jocurile Olimpice. 

Imane Khelif, pugilista algeriană, a fost copleșită de emoție după ce s-a calificat în semifinalele Jocurilor Olimpice, afirmând că „luptă pentru demnitatea femeilor”. După ce a învins-o în sferturile de finală pe Anna Luca Hamori din Ungaria, Khelif, care a fost ținta criticilor din cauza nivelului său ridicat de testosteron, a declarat printre lacrimi: "Federația este nedreaptă cu mine".

În ciuda controverselor privind nivelul său de testosteron, Khelif a reușit să avanseze în semifinale, asigurându-și cel puțin o medalie de bronz. A salutat publicul cu lacrimi în ochi, spunând: „Aceasta este o chestiune de demnitate și onoare pentru fiecare femeie. Poporul arab mă cunoaște de ani de zile. Am concurat în competiții internaționale și am fost tratată nedrept. Dar îl am pe Allah de partea mea”.

Tatăl ei, din satul algerian în care Imane a crescut, o susține cu mândrie: „Este o eroină. Am învățat-o să fie muncitoare și curajoasă. Dacă Dumnezeu vrea, ne va aduce o medalie de aur și va ridica steagul nostru național la Paris”.

Adversara maghiară a lui Imane Khelif nu a luat în calcul să se retragă

 

Deși au existat controverse legate de participarea sa, adversara maghiară a subliniat că nu a luat niciodată în considerare retragerea din luptă. Sprijinită de compatrioții săi și de Comitetul Internațional Olimpic, Khelif urmează să se confrunte în semifinale cu thailandeza Janjaem Suwannapheng, în vârstă de 23 de ani. Ministrul sportului algerian, Abderrahmane Hammad, a criticat atacurile continue la adresa sportivei:

„Nu am fost presați să nu luptăm”. Balazs Furjes, membru al Comitetului Olimpic Internațional din Ungaria, a confirmat că nu s-a pus niciodată problema ca sportiva ungară să nu participe la competiție.

Controversa cu retragerea Angelei Carini

 

Angela Carini, pugilistă italiană în vârstă de 25 de ani, s-a retras din meciul împotriva algeriencei Imane Khelif la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, categoria welter de 66 de kilograme, la câteva secunde după start. Carini a explicat că a fost nevoită să părăsească ringul din cauza unei dureri insuportabile și a subliniat că decizia sa nu a fost influențată de speculațiile despre adversara sa, afirmând: „Nu sunt în măsură să judec și nu am nimic împotriva adversarei mele.”

Conform asociației Gaynet, Angela Carini a fost afectată de o narațiune care o prezenta pe adversara sa ca fiind un bărbat sau „hiper-androgină”. Retragerea sa a generat controverse politice, fiind parțial legată de intersexualitatea lui Khelif și de nivelurile ridicate de androgeni. Imane Khelif nu este o persoană transgender, așa cum au raportat greșit unele surse, ci este o femeie intersexuală. Comentariile ministrului Transporturilor din Italia, Matteo Salvini, care a descris situația ca fiind o „palmă în fața eticii sportului”, au alimentat aceste controverse. Alți politicieni, precum ministrul Familiei și Egalității de Șanse, Eugenia Roccella, și președintele Senatului, Ignazio La Russa, au sprijinit decizia lui Carini și au criticat Comitetul Olimpic Internațional (CIO). Cazul a atras atenția internațională, inclusiv din partea lui Elon Musk, care și-a exprimat susținerea pentru sportiva italiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel