Niciodată nu poți avea prea multe rețete de marinate pentru a îmbunătăți cu adevărat puiul. Această marinată de pui din Orientul mijlociu este făcută cu ingrediente sănătoase care se potrivesc atât de bine, conform Cooking Classy.
Rețeta este un amestecul perfect de gust picant, aromă de condimente bine asezonate, o notă de usturoi și un upgrade final de coriandru. La fel ca în cazul oricărei marinade, este ușor de preparat și într-adevăr duce puiul simplu la un nou nivel.
Perfect pentru o masă rapidă în timpul săptămânii sau pentru un grătar de weekend în familie cu toate garniturile preferate de vară. Poți să gătești lângă și niște legume pe grătar în timp ce pregătești puiul.
Pui marinat cu iaurt - Ingrediente
163 g de iaurt grecesc din lapte integral
30 ml de ulei de măsline
30 ml de suc de lămâie + 6 g de coajă de lămâie
6 g de usturoi tocat mărunt
6 g de ghimbir proaspăt curățat și tocat mărunt
1 linguriță de fiecare chimen măcinat, coriandru măcinat și paprika
1 g de piper cayenne și scorțișoară
1 linguriță de sare și piper negru proaspăt măcinat (se poate ajusta după gust)
34 g de coriandru tocat, plus mai mult pentru servire
Cum se prepară puiul marinat cu iaurt grecesc la grătar
Pentru a face această marinată cu iaurt grecesc, tot ce trebuie să faceți este să amestecați toate ingredientele pentru marinată.
Se toarnă peste pui într-o pungă și se lasă la marinat în frigider.
Se frige la grătar la foc mediu-mare preîncălzit, aproximativ 5-7 minute pe fiecare parte, până când este bine gătit.
Cât timp trebuie să se marineze puiul în această marinată acidă pe bază de iaurt?
Piepturile sau pulpele de pui ar trebui să se marineze de preferință cel puțin 2 ore pentru a absorbi o parte din aromă. Pentru pieptul de pui recomand să nu se marineze mai mult de 8 ore. Pulpele de pui pot fi marinate până la 24 de ore.
Cum se face puiul marinat cu iaurt grecesc la cuptor
Dacă nu aveți un grătar, puteți coace puiul și la cuptor. Pentru a face acest lucru:
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius: Tapetați o foaie de copt cu folie de aluminiu și stropiți-o cu spray de gătit antiaderent. Așezați puiul pe foaia de copt, apoi coaceți-l în cuptorul preîncălzit până la 70 în centru (aproximativ 20 - 25 de minute). Frigeți-l aproape de final dacă doriți pentru o rumenire și o aromă mai accentuată.
Folosiți pui cu os și piele: Dacă mergeți pe această rută, reduceți temperatura grătarului la mediu, apoi măriți timpul de prăjire, va dura aproximativ 15 minute pe fiecare parte. Pentru metoda la cuptor (cu pui cu os), gătiți la aproximativ 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40 de minute.
Alegeți iaurtul obișnuit: Dacă nu aveți iaurt grecesc, încercați cu iaurt simplu obișnuit în schimb.
Sfaturi utile
Pentru ca exteriorul puiului să nu se usuce, puteți unge cu puțin ulei de măsline în timpul gătitului.
Dacă folosiți piept de pui, bateți-le până la o grosime uniformă înainte de a începe, sau dacă sunt foarte mari, tăiați-le doar în jumătate pe grosime (reduceți timpul de gătire după cum este necesar).
Rețineți că timpii de gătire variază în funcție de mărimea bucăților de pui folosite, de temperatura grătarului, de temperatura exterioară etc.
Folosiți un termometru cu citire instantanee pentru a testa gradul de coacere (până la 70 în centrul celei mai groase porțiuni), mai degrabă decât să ghiciți. Este cea mai precisă opțiune.
Lăsați puiul să se odihnească câteva minute de pe foc înainte de a tăia pentru a permite sucurilor să se redistribuie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News