„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Punte culturală între România și Spania prin literatură și arhitectură. Maria Pop: "Ne concentrăm atenția asupra publicului tânăr"

Anca Murgoci |
Data publicării:

În cadrul emisiunii „Tradiții românești din Diaspora”, realizată de Flaviu Predescu, Maria Pop, directorul ICR Madrid, a oferit detalii despre proiectele culturale majore din ultima perioadă. 

"Avem un centru de documentare de care suntem foarte mândri pentru că l-am cultivat de-a lungul anilor. Avem o bibliotecă care este înscrisă în rețeaua bibliotecilor publice din Spania, catalogul este online, accesibil. Avem mii de titluri în limba română și tot ceea ce apare în traducere în limba spaniolă. Oferim împrumuturi de cărți, cluburi de lectură, ateliere pentru copii. O parte importantă a programării noastre este oferta culturală pentru copii. Ei sunt cititorii de mâine, ei sunt actorii culturali din viitor, așa că am concentrat foarte mult atenția asupra unui public tânăr,” a afirmat Maria Pop. 

Un alt proiect semnificativ a fost realizarea unui ghid al autorilor români traduşi în limba spaniolă, distribuit în biblioteci și centre culturale din întreaga Spanie.

"Am realizat de asemenea o colaborare cu Comunitatea Madrid și centrul de documentare al Comisiei Europene din Spania, un ghid al autorilor români, o publicație gratuită în mii de exemplare care a fost distribuită în toate bibliotecile, în centrele culturale. Este disponibil în cadrul evenimentelor culturale, un fel de dicționar al autorilor români traduși în spaniolă, din mai multe epoci, astfel încât un cititor interesat să poată avea o introducere în literatura română și indicații unde poate găsi aceste cărți în traducere spaniolă," a mai spus Maria Pop. 

Festivalul din Logrono

 

Maria Pop a vorbit și despre participarea la un mare festival european.

"Suntem foarte mulțumiți de colaborarea cu festivalul de arhitectură și design din Concentrico, care este unul dintre cele mai mari festivaluri de arhitectura. Deja se impune la nivel european. Este o regândire a orașului: Logrono este un oraș relativ mic, care pe perioada festivalului este un muzeu în aer liber, iar cetățenii, turiștii și toți cei care sunt invitați să participe la acest act cultural sunt cumva actori, sunt parte a propunerii culturale care vine din toate țările europene. Sunt propuneri care vin și din afara Europei. Anul acesta au fost 10 ediții, iar noi am participat la mai bine de jumătate. În acest fel avem o creație de arhitectură urbană prezentată în Spania și chiar cu posibilitatea de a fi donată orașului sau cu posibilitatea de a fi prezentată în alte orașe, așa cum este cazul operei arhitectului Cristian Corvin care este o fântână, una publică, pe modelul arhitecturii italiene. Este un spațiu care amintește de origine, de puterea apei de a concentra și de a izvorî energie pozitivă. Această creație va fi prezentată și la Madrid în toamna aceasta și încercăm să găsim și alte destinații, chiar permanente așa  încât să avem puncte de referință în Spania, în general pe teritoriul spaniol. De asemenea, aș dori să amintesc o expoziție de patrimoniu, foarte de succes, prezentată anul trecut pe o perioadă de trei luni la Madrid, în colaborare cu muzeul Astra, Universitatea Autonomă din Madrid și Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid. Am realizat o echipă instituțională foarte eficientă care a prezentat aproape 200 de piese de patrimoniu clasate în categoria tezaur și o serie de ateliere pentru a descoperi simbolurile prezentate pe costumele tradiționale românești și arta, meșteșugurile care s-au transmis de-a lungul timpului în satele românești. A fost un succes de public, un succes pentru vizibilitatea în presa spaniolă", a mai spus Maria Pop. 

Vezi emisiunea completă:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel