Putin a ordonat închiderea ziarului "Novaia Gazeta", unul din ultimele ziare libere din Rusia

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Curtea Supremă a Rusiei a revocat joi autorizaţia de difuzare pentru site-ul media Novaia Gazeta, a anunţat acesta din urmă, o nouă lovitură împotriva acestui bastion al jurnalismului de investigaţie care a criticat intervenţia în Ucraina, relatează France Presse.

După cum a semnalat Novaia Gazeta pe contul său de Telegram, Curtea Supremă a admis o plângere a organismului rus de monitorizare a comunicaţiilor, Roskomnadzor. Site-ul ziarului oferă acces gratuit la arhivele şi investigaţiile publicate de Novaia Gazeta.

Ziarul a comunicat că va face apel. Dacă această decizie va fi confirmată, nu precizează dacă măsura va însemna închiderea site-ului sau doar interzicerea publicării de noi conţinuturi jurnalistice.

Această decizie face parte din trei plângeri depuse la sfârşitul lunii iulie de Roskomnadzor şi aprobate în scurt timp de justiţia rusă.

Mai întâi a fost interzisă publicarea ziarului fizic



La începutul lunii septembrie, un tribunal din Moscova a revocat licenţa versiunii pe hârtie a ziarului, apoi pe cea a unei noi reviste lansate în Rusia de Novaia Gazeta.

De altfel, ziarul nu a mai apărut de la sfârşitul lunii martie în ţară, când a decis să-şi suspende publicarea de teama represaliilor, în plină represiune a criticilor la adresa atacului din Ucraina.

Dar în ultimele săptămâni, site-ul media a reluat publicarea de conţinut. La începutul lunii august, redacţia Novaia Gazeta a lansat de asemenea un nou site, Novaia.media, care face posibilă citirea anonimă a conţinutului acestuia în Rusia.

Redactorul-şef al ziarului, Dmitri Muratov, a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021.

Pretextul "agenți ai străinătății", folosit frecvent în Rusia, pentru a scăpa de oameni și organizații incomode


Potrivit Novaia Gazeta, Curtea Supremă a dispus revocarea licenţei site-ului său pe motiv că ar fi făcut parte din lista organizațiilor declarate drept "agenţii ale străinătăţii", fără a menţiona în mod explicit că au acest statut.

În Rusia, zeci de organizaţii şi persoane au fost declarate "agenţi ai străinătăţii", iar statutul acestora trebuie menţionat sistematic în orice publicaţie, sub pedeapsa sancţiunilor.

Presiunea împotriva presei independente era deja în creştere, dar ofensiva Kremlinului în Ucraina din februarie a marcat o accelerare brutală. Zeci de website-uri media au fost blocate şi jurnaliştii au fugit în masă din ţară, notează AFP.

Pe 5 septembrie, fostul jurnalist rus Ivan Safronov, specialist recunoscut în probleme de apărare, a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru "trădare" într-un dosar pe care îl consideră că este o răzbunare pentru munca sa, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel