Putin, deranjat de ultima declarație a lui Zelenski. Lucru rar făcut de președintele Rusiei

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Vladimir Putin a votat electronic
Vladimir Putin a votat electronic

Vladimir Putin a răspuns unei declarații făcută de Volodimir Zelenski, un lucru destul de rar. 

Președintele rus Vladimir Putin a catalogat vineri declarația recentă a omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, drept o "provocare periculoasă", după ce acesta a sugerat că Ucraina ar putea încerca să dobândească arma nucleară. Comentariul liderului de la Kiev a fost făcut joi, la Bruxelles, și a generat o reacție fermă din partea Moscovei, potrivit agenției AFP.

"Este vorba despre o provocare periculoasă. Orice măsură în această direcție va atrage o reacție corespunzătoare", a avertizat Putin în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști străini. Liderul rus a recunoscut că nu este sigur dacă Ucraina deține capacitatea tehnologică de a dezvolta o armă nucleară, dar a subliniat că, în contextul actual, "acest lucru nu este dificil în lumea modernă."

Putin a transmis clar că Rusia nu va permite sub nicio formă ca acest scenariu să devină realitate: "Rusia nu va permite ca aceasta să se producă în niciun caz."

Declarațiile lui Zelenski au avut loc în contextul unui discurs susținut la Bruxelles, unde a menționat că Ucraina ar putea fi nevoită să obțină arme nucleare pentru a se proteja în fața amenințării Moscovei, în cazul în care nu va fi acceptată în NATO. "Fie Ucraina dispune de arme nucleare, care îi vor servi ca protecție, fie trebuie să facă parte dintr-o alianță", a spus Zelenski, subliniind că nu există "nicio altă alianță la fel de eficientă" ca NATO.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a renunțat la armele nucleare moștenite, transferându-le Rusiei în baza Memorandumului de la Budapesta din 1994, în schimbul garanțiilor de securitate din partea unor puteri internaționale, inclusiv Rusia.

Rusia i-a cerut ajutorul lui Kim Jong Un, care trimite 12 000 de soldați să lupte în Ucraina

 

Coreea de Nord a luat decizia de a trimite 12.000 de militari pe frontul ucrainean pentru a sprijini Rusia în conflictul cu Ucraina, iar desfășurarea acestor trupe a început deja, conform unei surse din cadrul Serviciului Național de Informații din Coreea de Sud (NIS), relatează vineri agenția EFE.

Potrivit aceleași surse, citată de agenția sud-coreeană de presă Yonhap, "s-a aflat că regimul de la Phenian a hotărât recent să trimită un total de 12.000 de soldați din patru brigăzi diferite, inclusiv trupe de forțe speciale, pentru a participa la războiul din Ucraina." Aceasta este cea mai recentă informație legată de sprijinul militar al Coreei de Nord pentru Rusia, în contextul invaziei din Ucraina.

Dezvăluirile vin după ce, în ultimele zile, surse ucrainene au semnalat posibilitatea ca Phenianul să trimită trupe pentru a lupta în Ucraina. În acest sens, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că regimul nord-coreean pregătește trimiterea unui contingent de aproximativ 10.000 de militari, avertizând că acesta ar putea fi "primul pas spre un război mondial."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel