La Moscova, potrivit The Times, Abramovici s-a întâlnit cu Putin la Kremlin și i-a înmânat un bilet de la Zelensky. În el, Zelensky a dezvăluit posibilele compromisuri pe care guvernul ucrainean este dispus să le facă pentru a pune capăt războiului.
Putin i-ar fi răspuns furios lui Abramovici „Transmite-i că-i voi distruge”
Seara, la Istanbul, Abramovici s-ar fi întâlnit la Istanbul cu deputatul Rustem Umirovi, care fusese însărcinat de Kiev să participe la această rundă de renegociere. Împreună cu trimisul președintelui turc, Ibrahim Kalin, au avut o serie de întâlniri la hoteluri de nouă stele din Istanbul, potrivit ziarului britanic.
În ciuda furiei lui Putin, sursele spun că cele două părți se apropie de un acord de armistițiu.
Putin, furios după ce a citi biletul lui Zelensky, adus de Abramovici, despre termenii armistițiului
Kalin, care este considerat un expert important în politica externă, a cerut partidelor, ca un compromis, ca regiunea Crimeea și regiunile Donețk și Luhansk să fie date Rusiei cu titlu de „împrumut“, similar cu modul în care Marea Britanie a controlat Hong Kong-ul cu titlu de împrumut între 1898 și 1997. Potrivit liderului turc, viitoarea proprietate teritorială a Crimeii și Donbasului va fi rezolvată după încheierea acordului de închiriere.
Putin are în vedere această propunere, dar eșecul armatei ruse în Ucraina și ura sa personală față de Zelenski stau în calea progresului spre acord.
După această conversație din Istanbul, Abramovici și Umierowicz ar fi zburat spre Varșovia cu un avion privat înregistrat în Turcia. După care au zburat la Kiev, unde s-au întâlnit cu Zelensky pe strada Bankova.
La început, părțile implicate în proces au fost convinse că Abramovici a fost motivat de interese pur mercantile pentru a-și proteja averea de sancțiuni, în special în Marea Britanie, și pentru a-și reînnoi reputația. Cu toate acestea, după cum spune autorul articolului, Abramovici pare să vrea să ajute la încheierea războiului și este afectat de amploarea luptelor și de numărul de oameni uciși în război.
Miza lui Abramovici
Mama sa, Irina, s-a născut în Ucraina, iar fiica sa, Sophia, a condamnat în mod deschis invazia rusă în Ucraina.
Nici Abramovici, nici Kalin, nici Umierov nu au răspuns la solicitările de comentarii ale The Times.
Roman Abramovici a făcut avere prin privatizarea industriilor metalurgică și petrolieră din Rusia în anii 1990, împreună cu un alt om de afaceri, Boris Berezovsky. Prin influența și averea sa, a devenit un apropiat al președintelui de atunci, Boris Elțîn. În special, jurnaliștii și istoricii consideră că Abramovici a jucat un rol cheie în transformarea lui Putin în succesorul lui Elțîn.
În anii 2000, Putin l-a numit guvernator al Districtului autonom Chukotka din Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde a sprijinit investițiile în producția locală de energie, la cererea autorităților ruse. În 2003, a cumpărat prestigiosul club de fotbal englez Chelsea.
După 2013, când a părăsit toate funcțiile politice și guvernamentale din Rusia, Abramovici a dobândit cetățenia Israelului și a Portugaliei, precum și o cantitate semnificativă de bunuri imobile în Marea Britanie.
La câteva zile după invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie 2022, guvernul britanic și Comisia Europeană au impus sancțiuni severe împotriva activelor lui Abramovici, din cauza apropierii oligarhului de elita puterii ruse. Iahturile sale de lux pot fi confiscate dacă sunt parcate în apele teritoriale, avioanele sale nu au voie să zboare în spațiul aerian al UE și al Marii Britanii, iar sancțiunile l-au obligat pe oligarh să vândă temporar clubul de fotbal Chelsea și bunuri imobile din Londra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News