Grupul celor șapte mari puteri, Uniunea Europeană și Australia au convenit în această lună asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare începând cu 5 decembrie, din cauza "operațiunii militare speciale" a Moscovei în Ucraina.
Decretul Kremlinului a precizat: "Acesta... intră în vigoare la 1 februarie 2023 și se aplică până la 1 iulie 2023".
Exporturile de petrol brut vor fi interzise de la 1 februarie, dar data interzicerii produselor petroliere va fi stabilită de guvernul rus și ar putea fi după 1 februarie.
Decretul include o clauză care îi permite lui Putin să anuleze interdicția în cazuri speciale, conform Reuters.
Sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să rămână în vigoare și după eliberarea teritoriilor ucrainene
După eliberarea teritoriilor ocupate ale Ucrainei, sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să rămână în vigoare până când Rusia va recunoaște independența, suveranitatea și teritoriul Ucrainei în granițele sale recunoscute la nivel internațional și va plăti pentru reconstrucția Ucrainei, a declarat ministrul leton de externe Edgars Rinkevics (Noua Unitate) în raportul său anual privind politica externă a Letoniei și afacerile UE.
Ministrul a menționat că Letonia, împreună cu partenerii săi, trebuie să continue să lucreze la o mai bună coordonare și implementare a sancțiunilor și să împiedice eschivarea acestora. Letonia este pregătită să sporească presiunea sancțiunilor, extinzând sau aprofundând domeniul de aplicare al acestora, a spus Rinkevics.
Ministrul de externe a arătat că intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei a devenit unul dintre cele mai importante instrumente care contribuie la limitarea capacității Rusiei de a finanța și de a purta războiul împotriva Ucrainei, deoarece acestea cresc costurile politice și economice ale războiului, conform The Baltic Times.
În raport, Rinkevics afirmă că serviciul de externe leton susține impunerea unor sancțiuni radicale împotriva Rusiei. Sancțiunile UE sunt impuse în coordonare cu alte țări care împărtășesc aceeași opinie, inclusiv SUA, Canada și Marea Britanie. Alte câteva țări, printre care Norvegia, Islanda, Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord, se alătură treptat sancțiunilor deja existente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News