Putin, vorbind la Clubul de discuții Valdai, a spus că Occidentul este orbit de colonialism și încearcă să limiteze restul lumii.
Președintele rus Vladimir Putin a mai acuzat joi Occidentul și că folosește sancțiuni economice și "revoluții colorate" împotriva rivalilor, deoarece nu poate concura în mod corect cu puterea economică și politică în creștere a Asiei.
Putin a declarat că țările occidentale au "aruncat la o parte regulile" afacerilor internaționale pentru a-și menține dominația și pentru a ține în frâu ceea ce ele consideră a fi "civilizații de mâna a doua", conform Reuters.
Vezi și
A amenințat Putin că va folosi arme nucleare?
Occidentul afirmă că Rusia a amenințat în repetate rânduri că va folosi arme nucleare în Ucraina, dar ce a declarat de fapt președintele Vladimir Putin cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare?
Recenta creștere a îngrijorării cu privire la o posibilă escaladare nucleară vine după două discursuri ale lui Putin de luna trecută, în care acesta a indicat în mod clar că, dacă va fi nevoie, va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia.
Pe 21 septembrie, Putin a avertizat Occidentul că nu blufează când a spus că Rusia va folosi "toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru".
La scurt timp după invazie, Putin a ordonat ca forțele nucleare ale Rusiei să intre în stare de alertă maximă
Șeful de la Kremlin a declarat că Occidentul complotează pentru a-i distruge țara, angajându-se într-un "șantaj nuclear" prin presupusele discuții privind potențiala utilizare a armelor nucleare împotriva Moscovei.
"Aceasta nu este o cacealma. Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că girueta poate să se întoarcă și să arate spre ei", a declarat Putin.
La o ceremonie organizată la Kremlin pentru anexarea oficială a aproximativ 18% din teritoriul ucrainean la 30 septembrie, Putin a declarat că Statele Unite au creat un "precedent" prin lansarea bombelor atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în august 1945.
El a repetat din nou politica Kremlinului potrivit căreia va apăra teritoriul rusesc "cu toate puterile și mijloacele pe care le avem la dispoziție".
Putin, decidentul suprem în ceea ce privește orice lansare nucleară, nu a menționat public armele nucleare tactice în legătură cu Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, spune că Statele Unite au denaturat grav cuvintele lui Putin.
Ce au spus aliații lui Putin
- Ramzan Kadîrov, șeful republicii rusești Cecenia, a declarat la 1 octombrie că Moscova ar trebui să ia în considerare folosirea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă.
- Dmitri Medvedev, fostul președinte, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat în septembrie că alianța militară NATO condusă de SUA ar fi prea speriată de o "apocalipsă nucleară" pentru a intra direct în conflict ca răspuns la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei.
Medvedev a avertizat anterior că orice atac asupra Crimeei ar provoca un răspuns de "Ziua Judecății" din partea Moscovei și a avertizat că încercările de a îndupleca o putere nucleară precum Rusia ar putea pune în pericol omenirea.
- Lavrov: Occidentul continuă să încerce să spună că Rusia exprimă amenințări nucleare, însă Putin a fost clar că politica nucleară a Moscovei este defensivă. Rusia, a spus el, a rămas angajată față de promisiunea făcută la 3 ianuarie de marile puteri nucleare, conform căreia un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News