Putin vizitează Mongolia, sfidând mandatul de arestare CPI. Oamenii au protestat: ”Faceți-l să plece”

Cristina Iacob |
Data publicării:

Vladimir Putin în vizită oficială în Mongolia, prima țară membră CPI vizitată după emiterea mandatului de arestare. 

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit marți, la Ulaanbaatar, cu omologul său mongol, Ukhnaa Khurelsukh, în prima sa vizită oficială într-o țară membră a Curții Penale Internaționale (CPI) de la emiterea unui mandat de arestare pe numele său, relatează AFP.

Putin a ajuns luni seara în capitala Mongoliei, unde a fost întâmpinat de garda de onoare, fără a fi arestat la coborârea din avion. Aceasta este prima vizită a liderului rus în Mongolia în ultimii cinci ani și pare a fi un gest de sfidare față de CPI, Ucraina și numeroase țări occidentale și organizații pentru drepturile omului, care au cerut arestarea sa.

CPI și autoritățile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, care este vizat de un mandat emis de CPI în martie 2023, pentru presupusa deportare ilegală a unor copii ucraineni în Rusia. Ca stat parte a Statutului de la Roma, Mongolia "are obligația de a coopera" cu CPI, a declarat purtătorul de cuvânt al instanței, Fadi el-Abdallah.

În cazul în care o țară membră nu își respectă obligațiile față de CPI, instanța poate sesiza Adunarea Statelor Părți, care se reunește anual, dar ale cărei sancțiuni sunt limitate la avertismente verbale. În trecut, alți lideri vizați de mandate de arestare CPI, cum ar fi fostul dictator sudanez Omar al-Bashir, au vizitat state semnatare ale Statutului de la Roma fără a fi arestați.

Marți după-amiază, Putin a fost primit de președintele mongol Ukhnaa Khurelsukh în Piața Ginghis Han din Ulaanbaatar, într-o ceremonie fastuoasă la care au participat delegațiile celor două țări. O fanfară a interpretat melodii militare și imnurile naționale ale Rusiei și Mongoliei, în timp ce cei doi lideri au stat alături de soldați mongoli îmbrăcați în costume tradiționale.

Forțele de ordine mongole au împiedicat marți câțiva demonstranți, care se opun prezenței lui Putin, să se apropie de liderul rus. Luni după-amiază, câțiva manifestanți și-au exprimat nemulțumirea față de vizita președintelui rus, iar unii au afișat un banner cu mesajul "Faceți-l pe criminalul de război Putin să plece".

Guvernul mongol nu a făcut nicio declarație privind o posibilă arestare a lui Putin. Pe rețelele sociale, un purtător de cuvânt al președintelui rus a negat informațiile din presă conform cărora CPI ar fi trimis o scrisoare prin care cerea autorităților mongole să execute mandatul de arestare în timpul acestei vizite. 

Moscova nu recunoaște CPI și a respins ferm acuzațiile instanței împotriva președintelui rus, informează Agerpres. 

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel