Radarul Forțelor Aeriene Române se integrează în apărarea aeriană NATO

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Radarul Forțelor Aeriene Române se integrează în apărarea aeriană NATO
Radarul Forțelor Aeriene Române se integrează în apărarea aeriană NATO

Radarul Forțelor Aeriene Române se integrează în apărarea aeriană NATO. Sistemul de supraveghere și aproximativ 40 de militari formează așa-numitul detașament Tigru.

Radarul de supraveghere aeriană cu rază lungă de acțiune amplasat de Forțele Aeriene Române în România a ajuns la capacitatea operațională inițială. Această etapă importantă a permis ca, la doar o lună de la sosirea sa, comanda să fie transferată în structura NATO de apărare aeriană, sub controlul operațional național al Comandamentului Operațional.

 

Detașamentul Tigru este format din aproximativ 40 de militari

 

Așa-numitul detașament Tigru este format din sistemul de supraveghere și din aproximativ 40 de militari din cadrul Grupului de control aerian mobil (Grumoca) și al Escadrilei a doua de sprijin pentru desfășurare aeriană (Seada).

Radarul este operațional și la dispoziția sistemului aliat de supraveghere aeriană, explică Statul Major al Apărării din Spania (Emad). Desfășurarea detașamentului spaniol face parte din măsurile NATO de consolidare a resurselor operațiunii aliate de poliție aeriană consolidată pe flancul estic al Alianței. 

 

Detașamentul se află în apropiere de Constanța, la Marea Neagră

 

Instalarea a început la 15 octombrie, odată cu sosirea primelor componente, iar câteva zile mai târziu, radarul AN/TPS-43M, care este esențial pentru misiune, a ajuns în zona de operațiuni. Detașamentul se află în apropierea orașului românesc Constanța, la Marea Neagră, un punct deosebit de fierbinte de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

După mai multe zile de muncă, personalul detașamentului a finalizat desfășurarea radarului și integrarea datelor acestuia în Centrul de Supraveghere și Control românesc, demonstrând, subliniază Emad, "că forțele armate spaniole îndeplinesc cele mai înalte standarde de pregătire".

"Împreună cu restul mijloacelor și sistemelor care contribuie la apărarea antiaeriană și antirachetă a NATO în zona sudică a Europei, va fi dirijat de la Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) din Torrejón", reamintește Emad, conform Infodefensa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel