Dezinfectarea suprafețelor de tăiere din lemn este o modalitate eficientă de a scăpa de bacterii și microorganisme. Se înmulțesc în crăpături, așchii, suprafețe netede și aspre, hrănindu-se cu reziduuri alimentare. Este deosebit de important să dezinfectați lemnul după ce tăiați carnea și peștele crud. Reziduurile de suc de carne și de țesut de pește absorbite pot declanșa dezvoltarea stafilococului auriu și a bacilului botulinic.
Puteți să scăpați de reziduurile alimentare, să împiedicați reproducerea organismelor patogene, să eliminați petele și mirosurile neplăcute cu ajutorul remediilor naturale.
Trucul uimitor pentru curățarea tocătorului din lemn
Într-o bucătărie profesională, bucătarii taie diferite tipuri de alimente pe planșete separate. Cu toate acestea, ele sunt tratate sistematic cu dezinfectanți. Acasă, aceeași planșetă este folosită cel mai adesea pentru a tăia fructe, brânză, cârnați și pâine. De asemenea, se folosește pentru a forma chiftele din carne tocată crudă.
După fiecare utilizare, plăcile trebuie spălate în apă caldă cu o soluție de săpun. În cazul în care produsul este fabricat din lemn masiv de esență tare, acesta poate fi spălat în mașina de spălat vase. În cazul în care baza este realizată din placaj, bambus laminat sau scânduri de lemn de diferite grade de duritate, ar trebui să o spălați numai manual.
O notă secundară: Uscarea planșelor se face cel mai bine atârnându-le de un cârlig sau așezându-le în poziție verticală. Folosirea unui prosop de bucătărie pentru a le șterge nu este o idee bună, deoarece germenii se vor aduna și pe prosop. Dacă trebuie să uscați urgent lemnul, cel mai bine este să folosiți prosoape de hârtie de unică folosință.
Mirosul de usturoi proaspăt sau de hering este greu de eliminat. Dacă clătirea normală cu spumă și săpun nu ajută, se poate folosi suc de lămâie, o soluție de bicarbonat de sodiu sau o pulpă de mere proaspete, după cum urmează:
1. Se rade o felie de lămâie
Mirosul de lămâie poate neutraliza aproape instantaneu mirosurile din diferite alimente. De exemplu, pește, brânză sau ceapă. Pentru a face acest lucru, frecați o suprafață curățată sub jet de apă cu o felie de lămâie. Lăsați sucul timp de 5 minute, apoi clătiți timp de 1 minut cu apă.
2. Aplicați o soluție apoasă de bicarbonat de sodiu.
Dacă nu găsiți lămâie la îndemână, se folosește bicarbonat de sodiu. O lingură de bicarbonat de sodiu se amestecă cu o linguriță de apă.
Suspensia se aplică uniform pe lemn și se lasă să se usuce. Resturile se clătesc cu apă.
Radeți un măr și întindeți-l pe toată suprafața tocătorului de lemn
3. Întindeți merele rase pe toată suprafața.
Merele obișnuite (nu contează soiul) pot fi folosite pentru a adăuga prospețime și o aromă neutră lemnului. Radeți-le pe o răzătoare fină și întindeți-le pe întreaga zonă timp de 10 minute. Nu lăsați amestecul pentru o perioadă mai lungă de timp, deoarece pot rămâne urme întunecate pe suprafață (din cauza oxidării fierului).
După tăierea alimentelor grase, rămân unele pete pe suprafața din lemn. Există câteva modalități de a le face față:
* frecați lemnul cu ulei sau vaselină pentru a uniformiza culoarea suprafeței;
* îndepărtarea petelor cu sare, suc de lămâie, oțet sau pastă de dinți.
Cum să dezinfectezi și să dezodorizezi o placă de tăiere
Un amestec de sare grunjoasă și lămâie
O combinație de suc de lămâie și sare este o combinație versatilă de îndepărtare a petelor, de îndepărtare a mirosurilor și de dezinfectare în același timp. O mână de sare se toarnă într-un strat uniform pe o planșetă și se freacă în mișcări circulare cu lămâia până când sucul și sarea se amestecă. Lichidul cenușiu rezultat se spală, iar placa se șterge cu un prosop de hârtie.
Oțet
Oțetul 6% se folosește nediluat. Se aplică local pe pete timp de 10-12 minute. Dacă zona pătată este mare, folosiți oțet 9%. Se diluează cu apă în proporții egale și se aplică pe întreaga zonă timp de câteva minute. După aceea, clătiți bine cu apă.
Sfat. O soluție apoasă de oțet poate fi turnată într-un recipient cu pulverizator, astfel încât să puteți pulveriza placa după fiecare utilizare. Oțetul ajută la eliminarea salmonellei și a E. coli.
Pasta de dinți
O pastă de dinți obișnuită va ajuta la umplerea crăpăturilor și la îndepărtarea micilor puncte aspre. Îndepărtează, de asemenea, mirosurile dificile. Este de preferat să folosiți pastă de dinți albă, mai degrabă decât geluri colorate. Trebuie doar să întindeți un strat subțire de pastă de dinți de-a lungul fibrelor cu o periuță de dinți și clătiți apoi.
În cazul în care scândurile dvs. de lemn nu au fost dezinfectate de mult timp, este recomandabil să le tratați cu un agent bactericid puternic: peroxidină, clorhexidină, spumă de săpun de rufe sau înălbitor cu clor.
Efectul clorhexidinei
Este un antiseptic medical cu spectru larg care este sigur pentru sistemul digestiv uman, ucide multe tipuri de bacterii, nu are miros specific și nu lasă arsuri chimice pe piele. Se utilizează pentru a trata suprafețele contaminate cu un tampon de bumbac umezit. Se lasă la înmuiat timp de 10 minute și apoi se clătește.
Cum se utilizează săpunul de rufe
Spuma de săpun de rufe închisă la culoare este un produs universal care este potrivit pentru tratarea diferitelor suprafețe. Spuma curăță perfect murdăria și agenții patogeni. Se aplică uniform după ce se taie carnea crudă, ficatul, puiul sau peștele. Tratamentul la timp previne infestările, petele și formarea mucegaiului. După 5 minute, spuma se clătește cu apă.
Utilizarea peroxidului
Un antiseptic medical este, de asemenea, utilizat pentru a elimina anumite tipuri de microorganisme. Peroxidul de hidrogen este cel mai bine utilizat în tandem cu oțetul: mai întâi se umezește suprafața cu oțet și apoi se aplică o soluție de peroxid de 3%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News