"Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA cu inculpatul Radu Ioan Budeanu. Condamnă pe inculpatul Radu Ioan Budeanu la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă. Suspendă condiţionat executarea pedepsei de 2 ani de închisoare aplicată inculpatului, pe un termen de încercare de 4 ani. Cu drept de apel", se arată în minuta deciziei.
Pe 27 iulie, DNA anunţa că afaceristul Radu Budeanu, care controlează un grup de presă, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA în dosarul Hidroelectrica, în care este acuzat că a intermediat o mită de 5 milioane dolari, primită de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie au dispus sesizarea Tribunalului Bucureşti, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei lui Budeanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.
În prezenţa avocatului ales, Radu Budeanu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia - 2 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
"În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în vara - toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată promisiunea unui om de afaceri (Bogdan Buzăianu - n.r.) de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-şi exercite influenţa în vederea menţinerii, în parametrii deja negociaţi (preţ şi cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA", explica DNA.
Conform procurorilor, în acelaşi context, în perioada noiembrie 2011 - februarie 2012, Radu Budeanu, printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziţie de omul de afaceri.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, a fost trimis la Tribunalul Bucureşti.
În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit DNA, Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.
"Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii", susţineau procurorii.
Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News