Raețchi AVERTIZEAZĂ: "PSD vrea să modifice atribuțiile Poliției. Protestatarii, mai UȘOR de săltat"

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Protest 10 august
Protest 10 august

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a declarat că PSD a convocat, pentru marți, simultan cu votul asupra moțiunii de cenzură, ședința comună a Comisiilor juridică și de apărare ale Camerei pentru discutarea proiectului de lege inițiat de Carmen Dan și Florin Iordache, care modifică atribuțiile Poliției, transmite Mediafax. 

"Priviți ce a înțeles PSD din votul de la europarlamentare: mâine (marți - n.r), în timpul moțiunii de cenzură, slujbașii politici ai doamnei Carmen Dan și ai lui Florin Iordache ar dori să facă o ședința comună a Comisiilor Juridică și de Apărare în care să modifice atribuțiile Poliției pe modelul unei legi declarate deja neconstituționale. Repet: pesediștii au convocat o ședință de comisie în timpul alocat moțiunii de cenzură, știind că Opoziția nu poate participa și presa va fi concentrată doar pe votul contra Guvernului", a scris pe Facebook, Ovidiu Raețchi, vicepreședinte în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaților.

Liberalul a precizat că e ilegală convocarea unei comisii în timpul lucrărilor din plen.

„După cum vă dați seama, este ilegal să faci ședințe de comisie în intervalul lucrărilor plenului și îl somez pe Marcel Ciolacu să nu accepte o astfel de ilegalitate, mai ales având în vedere motivul pentru care Carmen Dan vrea să recurgă la ea. Fără să mai aștepte avizul CSAT, Dan încearcă să strecoare printre măsurile necesare pentru reforma Poliției și modificări prin care devine mult mai facilă conducerea la secție a protestatarilor, chiar dacă aceștia se legitimează (pentru a acoperi abuzul de la Topoloveni, unde cetățenii și-au prezentat buletinul, dar au fost duși la secție sub pretextul că sistemul de verificare prin stație nu funcționează) sau prevederi prin care Poliția capătă atribuții antitero, concurând astfel structurile specializate (pesediștii au încercat în general să cloneze serviciile de protecție și informații - au dorit să facă din Jandarmerie un mic SPP, de pildă, pe care să îl controleze politic)", a adăugat Raețchi.

Solicitare către ministrul Carmen Dan

 

Vicepreședintele Comisiei pentru apărare a Camerei îi solicită ministrului de Interne Carmen Dan să mute ședința, astfel încât parlamentarii care fac parte din comisie să poată participa la dezbatere.

„Dacă doamna Dan nu vrea să își bată joc de o discuție atât de serioasă precum cea despre Poliție, îi solicit public să ceară subordonaților săi politici mutarea ședinței ilegale de mâine, al cărei rezultat nu ar fi oricum decât declararea legii ca neconstituțională din cauza viciilor de procedura. Voi anunță presa din timp dacă pesediștii vor persista cu ședința de mâine, ca să fim siguri că aceasta va fi corect mediatizată", a conchis deputatul PNL.

Senatul a adoptat tacit, pe 28 mai, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, iniţiată de Carmen Dan şi Florin Iordache, prin care atribuţiile poliţiştilor sunt stabilite detaliat.

Potrivit proiectului de act normativ, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale oricărei persoane.

„Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei atunci când utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat sau aceasta intenţionează să săvârşească acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale", prevede proiectul legislativ.

Inițiativa legislativă prevede că poliţistul este obligat ca în cel mai scurt timp să solicite serviciilor specializate acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor împotriva cărora au fost utilizate dispozitive cu electroşocuri, persoanelor afectate de utilizarea substanţelor iritant-lacrimogene, precum şi persoanelor rănite prin utilizarea mijloacelor de constrângere.

Parlamentul dezbate și votează, marți, moțiunea de cenzură depusă de Opoziție la adresa guvernului Dăncilă. Pentru a trece moțiunea sunt necesare 233 de voturi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel