Întrebat, în contextul situației din Austria, care impune vaccinarea obligatorie din 1 februarie, despre situația României, Arafat a răspuns că în acest moment la CNSU nu există o astfel de abordare.
„Austria și alte țări discută de obligativitatea vaccinării, sunt și unele măsuri mai dure acolo unde acum este o creștere a valului și a cazurilor noi. Noi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor și sigur că și datorită măsurilor și poate că și populația devenit mai atentă. Totuși trebuie să recunoaștem că s-au mai vaccinat, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. Totuși s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. În acest moment nu este pusă pe masă o discuție fie referitoare la vaccinarea obligatorie, fie la un lockdown pentru nevaccinați”, declară șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Mediafax.
Austria reintroduce de luni lockdown-ul total, iar vaccinarea devine obligatorie începând cu 1 februarie. Lockdown-ul va dura de la 10 la 20 de zile, a declarat cancelarul Alexander Schallenberg.
Partidele de opoziţie pregătesc proteste masive, sâmbătă, la Viena
Partidele de opoziţie pregătesc proteste masive, sâmbătă, la Viena, în contextul noii carantine generale decise de cancelarul Alexander Schallenberg.
Partidele de opoziţie pregătesc proteste masive, sâmbătă, la Viena, în contextul noii carantine generale anunțate de cancelarul Alexander Schallenberg şi a ameninţării cu impunerea vaccinării. Astfel, liderul Partidului Libertăţii (FPÖ) a avertizat că în Austria este "dictatură", scrie Mediafax. Anunțul vine în contextul în care cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat astăzi, pe fondul criticilor, o carantină generală de zece zile, cu posibilitatea prelungirii pentru încă zece zile.
Cancelarul a luat această hotărâre după ce fusese criticat că impusese restricţii doar pentru persoanele nevaccinate. "După data de 13 decembrie, nu va mai exista carantină pentru persoanele vaccinate sau vindecate", a afirmat Schallenberg, conform publicaţiei Die Presse.
Astfel, noile restricții urmează să se aplice de luni pentru toate persoanele din țară, inclusiv pentru cei vaccinaţi. Cetățenii vor avea voie să iasă din case doar pentru a merge la serviciu, la magazinele alimentare, la farmacii sau la centrele de vaccinare.
"Începând de astăzi, Austria este dictatură"
De asemenea, aceasta nu este singura măsură ce urmează a fi implementată, căci cancelarul Alexander Schallenberg a lansat încă o propunere controversată. Astfel, acesta susţine, în ceea ce este o premieră, că va fi instituită obligativitatea vaccinării de la 1 februarie. Cu toate acestea, presa austriacă aşteaptă mai multe informații despre acest plan controversat, cel mai probabil fiind vorba despre impunerea vaccinării pentru anumite categorii, în funcţie de vârstă şi profesie. Această măsura va trebui aprobată și de Parlamentul de la Viena.
"Începând de astăzi, Austria este dictatură", a reacţionat imediat Herbert Kickl, liderul Partidului Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta), citat de publicaţia Kronen Zeitung.
Totodată, în urma anunțului cancelarului, organizaţiile civice şi partidele de opoziţie au anunţat cel puţin trei mitinguri de protest care vor avea loc în acest weekend la Viena. În aceste condiții, autorităţile sunt în stare de alertă.
În ciuda nemulțumirilor exprimate de liderii opoziției, noile restricţii au fost salutate de cadrele medicale care lucrează la terapie intensivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News