„Acest scurt film va arata situatia reala din interiorul sistemului medical, la nivelul unitatilor de primiri urgente. Poate il distribuiti la cat mai multi prieteni ca sa inteleaga care este realitatea, si ca sa faca parte din marea echipa care incearca sa ajunga la normalitate cat mai repede. Cand vorbesc de "marea echipa", aceasta ne include pe toti, cetateni, societate civila si autoritati locale si centrale!”, a scris Raed Arafat pe pagina de Facebook.
ATENȚIE! IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL!
Momentele dramatice sunt surprinse în Spitalul din Târgu Mureș care vorbește despre efortul uriaș al medicilor în această perioadă. Uneori, resuscitarea unui pacient durează și o oră. Este o procedură grea, care necesită efort fizic intens. În jurul bolnavilor care au nevoie de astfel de manevre sunt medici, asistente, infirmiere.
Unii pacienți sunt intubați, alții sunt în stare mai bună. Sunt inclusiv pacienți tineri care se luptă pentru viață. Se luptă să respire, chiar dacă prin masca pe care o au pe față oxigenul vine cu putere.
Un alt lucru neobișnuit pentru cadrele medicale din terapie intensivă este și modul de intervenție la cazurile care se agravează. Înainte de pandemie, erau oameni conectați la aparate, sedați, acum sunt însă și pacienți conștienți, care se sperie atunci când un alt bolnav începe să se simtă rău. Medicii au învățat să intervină în liniște, pun paravane în jurul bolnavului în stare gravă ca să-i protejeze pe ceilalți de agitația care le dă fiori.
Munca medicilor este îngreunată și de faptul că mulți bolnavi stau acasă câte o săptămână, chiar dacă au simptome, în speranța că este o simplă răceală care va trece. Dar starea lor se agravează și ajung direct în terapie intensivă.
„Situația actuală în spital începe să fie tot mai grea”
Dr. Emilia Turucz, specialist medicină de urgență, spune că situația „începe să fie tot mai grea”.
„Situația actuală în spital, vorbesc despre serviciu de urgență, începe să fie tot mai grea, tot mai aglomerat, atât în zona de pacienți infectați cu COVID, la fel și în zona non-COVID. Avem tot mai mulți pacienți în stare gravă. (...) Impresia noastră este că sunt cazuri mult mai grave. Avem foarte mulți pacienți desaturați care ajung la spital în stare gravă, mulți tineri avem, fără multe comorbidități. E foarte greu pentru personalul medical să digere, să prelucreze aceste tragedii ale paciențiilor”, afirmă Turucz.
„Ne frapează și gravitatea cazurilor”
La rândul său, Maria Salanța, medic coordonator UPU-SMURD Tg. Mureș, precizează că numărul de pacienți a crescut exponențial de la începutul lunii aprilie.
„Pe lângă numărul crescut de pacienți, care de la începutul lunii aprilie a crescut exponențial, ne frapează și gravitatea cazurilor. Avem de-a face cu forme medii și severe în cea mai mare a cazurilor. În ultimele zile am ajuns la maximum pe care-l putem suporta ca și compartiment Covid UPU Tg. Mureș”, menționează Salanța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News