Sunt recomandate măștile FFP2, dar nu sunt obligatorii. Ministrul a mai precizat că sunt recomandate măştile medicale şi cele de tip FFP2, însă cele textile sunt ineficiente și nu ajută oamenii să se protejeze de infectarea cu noul coronavirus.
„Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că, în ciuda declaraţiilor mele şi a altor membri ai Guvernului, au fost preluate puţin ciudat. Masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi, nu este niciun fel de mască deosebită, ea este recomandată. Cine doreşte, poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Măștile din materiale textile nu sunt eficiente
Ministrul a mai transmis că în acest moment nu se impune ca masca FFP2 sa fie obligatorie în România, dar măștile textile sunt mai puțin eficiente, în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor.
„Nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile, care, mai ales în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că este utilizată de probabil marea majoritate a cetăţenilor (…)”, a spus Alexandru Rafila, după şedinţa de Guvern.
Ministrul a ținut să precizeze că măștile de protecție medicinale sunt accesibile și constituie o barieră în calea transmiterii virusului și trebuie utilizate acolo unde există aglomerație sau diferite activități care presupun interacțiuni cu alte persoane.
„Deci este clar că aceste măşti medicinale, care în momentul de faţă nu sunt nici scumpe, cred că sunt accesibile, sunt mult mai utile, pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii. Cred că nu este vorba de o restricţie, pentru că este prezentată ca o restricţie, este vorba pur şi simplu de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măşti acolo unde există aglomeraţie sau există activitate care presupune interacţiuni cu alte persoane”, a mai spus ministrul.
Masca de protecție va fi obligatorie în spațiile închise și deschise
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a făcut și el declarații și a spus că masca de protecţie va fi obligatorie atât în spaţiile închise, cât și în cele deschise din momentul publicării în Monitorul Oficial a ordinului comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne.
„Prin hotărârea CNSU care a fost aprobată astăzi revenim la incidenţe. Incidenţele au scăzut, deci avem până la 1 la mia de locuitori şi între 1 şi 3 la mie şi după peste 3 la mie. Până la 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment, însă la modul în care evoluează situaţia acest lucru nu va ţine mai mult de câteva zile şi vom ajunge peste tot la peste 1 la mie. Deja, evoluţia în judeţe, în localităţi arată foarte clar că acest prag va fi foarte rapid trecut la modul în care creşte numărul cazurilor. (…)”, a afirmat Raed Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.
Hotărârea CNSU nu a fost încă adoptată, deoarece o parte se aprobă prin ordinele de ministru, iar altă parte prin hotărâre de Guvern. „Hotărârea CNSU are (…) o parte care se aprobă prin ordinele de ministru, cum este masca şi aici va ieşi ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Internelor, sunt alte lucruri care se adoptă prin hotărâre de Guvern, hotărârea de Guvern nu a fost adoptată astăzi, dar cel târziu vineri ea trebuie să fie adoptată, s-ar putea să fie chiar mâine adoptată, se va decide de prim-ministru”, a afirmat Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern”, a mai transmis Raed Arafat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News