Rafila spune că știe cum să rezolve criza de medici pentru anumite specialităţi: „E o strategie elaborată în premieră în România“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
rafila_alexnandru_OMS
rafila_alexnandru_OMS

Deficitul de cadre medicale cu studii superioare nu poate fi acoperit pe termen scurt, însă problema ar putea fi rezolvată prin implementarea unei strategii de resurse umane în sănătate, elaborată în premieră în România, a anunţat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, la Botoşani, că există o criză naţională de medici pentru anumite specialităţi, cele mai afectate sunt cele de medicină de urgenţă şi medicină de familie.

„Este un fenomen la nivel naţional. Sunt specialităţi care deservesc puncte critice cum ar fi unităţile de primiri urgenţe, serviciile de ambulanţă, asistenţa medicală primară, pentru că în ciuda numărului aparent mare, de 11.000 de medici de familie, sute de localităţi din România care nu au asistenţă medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani. Nu puteţi să vă aşteptaţi ca lucrul ăsta să fie corectat într-un an sau în doi“, a afirmat Rafila, citat de Rador.

Rafila spune că știe cum să rezolve criza de medici pentru anumite specialităţi

 

La Unitatea de Primiri-Urgenţe a Spitalului Judeţean "Mavromati" Botoşani, de exemplu, deficitul de medici este de aproape 50%. 14 medici tratează zilnic 200 de pacienţi, spune medicul şef al UPU-SMURD, doctor Ramona Guraliuc. „Din 26, lucrăm 14 medici. Deficitul este unul major, cu adevărat. Bineînţeles că scoatem de fiecare dată posturi la concurs“, explică medicul.

Conform oficialului, Ministerul Sănătăţii a elaborat, în premieră în România, o strategie de resurse umane în sănătate.

„Am făcut un parteneriat cu universităţile de medicină şi farmacie din România, pentru că o decizie legată de pregătirea profesională trebuie făcută împreună cu dascălii“, a explicat Rafila.

El a precizat că, în ceea ce priveşte medicina primară, corpul medical este îmbătrânit, iar sute de localităţi nu au medic.

"Este un fenomen la nivel naţional pentru anumite tipuri de specialităţi care sunt deficitare. Strategia de resurse umane trebuie să ţină pasul cu strategia legată de dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală. Nu putem să construim clădiri fără personal medical calificat. Sigur că avem nişte instrumente acum la îndemână, digitalizarea, telemedicina, acordarea de la distanţă de servicii medicale, mai ales pentru zonele mai puţin accesibile, dar pe de altă parte sunt specialităţi care deservesc puncte critice, cum ar fi unităţile de primiri urgenţe, cum ar fi serviciile de ambulanţă, asistenţa medicală primară, pentru că, în ciuda numărului aparent mare de 11.000 de medici de familie, nu sunt toate localităţile, ci sunt sute de localităţi din România care nu au asistenţă medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani", a afirmat ministrul Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel