Raluca Turcan îi "ceartă" pe patroni: "Românii pleacă din țară din cauza salariilor mici"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Raluca Turcan: Râmanii pleacă în străinătate pentru salarii mai bune
Raluca Turcan: Râmanii pleacă în străinătate pentru salarii mai bune

Motivul real pentru care românii aleg să plece în străinătate ţine de nivelul veniturilor care pot fi obţinute în România, a declarat, vineri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-un discurs adresat patronilor români de întreprinderi mici şi mijlocii.

"Românii preferă să plece în străinătate, într-o piaţă a muncii liberă, cu joburi mai bine plătite de foarte multe ori în străinătate şi aleg să plece în loc să caute un loc de muncă în ţară. În România sunt locuri de muncă, dar pentru a le ţinti avem nevoie de calificare şi de formare mult mai aplicate şi de asemenea de o interacţiune pe care încercăm să o simplificăm între angajaţi şi angajatori. Dar nu mai puţin important este şi nivelul de salarizare pe care putem să-l asigurăm în România, pentru că motivul real pentru care românii aleg să plece de multe ori în străinătate este cel care ţine de nivelul veniturilor", a afirmat Raluca Turcan, la Topul Naţional al Firmelor Private, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Ministrul Muncii a explicat că nivelul mic al veniturilor din România a reprezentat motivul pentru ca Guvernul a iniţiat din timp dezbaterea privind creşterea salariului minim pe economie pentru anul viitor.

Salariul minim crește de la 01 ianuarie 2022

 

"De aceea am iniţiat dezbaterea din timp a procedurii de majorare a salariului minim pe economie, şi aici vă mulţumesc dumneavoastră, celor din Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, că ne-aţi fost parteneri. Aţi fost parteneri alături de sindicate şi am încercat să stabilim un nivel care pentru dumneavoastră, ca reprezentanţi ai mediului de afaceri, părea mare, pentru sindicate părea acceptabil, iar pentru oameni poate că părea insuficient. Dar cu toate acestea, într-un acord comun, am agreat ca de la începutul lui 1 ianuarie salariul minim să crească la un nivel de 2.550 de lei, cu o majorare a de 10% pe net, ceea ce pentru mulţi angajatori poate să reprezinte un efort greu de susţinut, şi pentru asta eu vă mulţumesc, în calitate de ministru al Muncii, că aţi acceptat un strigăt de ajutor care până la urmă şi noi ca autorităţi, dar şi dumneavoastră ca angajatori, l-aţi primit din partea celor care lucrează pentru dumneavoastră", a spus Turcan.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a organizat, vineri, cea de-a 29-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, cel mai mare eveniment de recunoaştere a meritelor antreprenorilor, prin promovarea celor mai performante afaceri din România.

La eveniment au fost premiate companiile româneşti care au înregistrat performanţe economice notabile şi au adus valoare comunităţii şi economiei şi care se bucură şi de recunoaştere la nivel european şi internaţional.

România va înregistra mai mulți muncitori străini

 

Companiile din România au înregistrat 309.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni ale anului, cu aproape 10.000 mai multe decât tot anul trecut, anunță Raluca Turcan. Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători, susține aceasta. 

Companiile din România au înregistrat 309.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni ale anului, cu aproape 10.000 mai multe decât tot anul trecut. „Deci locuri de muncă există în România, iar acest rezultat se datorează în mare parte și măsurilor luate de la începutul pandemiei, pentru susținerea pieței muncii. În toată perioada crizei sanitare au fost alocați 7,72 miliarde lei pentru a ajuta companiile și în acest fel am protejat 1,4 milioane de locuri de muncă”, scrie pe Facebook Turcan.

Conform acesteia, în toată țara a fost reluată organizarea burselor de locuri de muncă, pentru a ajuta companiile să ajungă mai ușor la oamenii care au nevoie de locuri de muncă.

Crește numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000

 

„Am majorat considerabil stimulentul pentru părinții care se întorc la muncă în primele 6 luni de viață ale copilului (de la 650 de lei la 1.500 de lei), completăm veniturile persoanelor vulnerabile care se angajează, prin acordarea ajutorului social încă 6 luni după angajare, și face verificări pentru prevenirea muncii la negru. Toate aceste măsuri au contribuit la crearea de noi locuri de muncă, însă acum cea mai mare provocare pentru piața muncii o reprezintă numărul insuficient de angajați, fără de care companiile nu își pot desfășura în mod corespunzător activitatea. Pentru a sprijini angajatorii să acopere această a lipsă a forței de muncă, Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători. Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de lucrători vor veni în România, ci că dăm posibilitatea tuturor angajatorilor din țară să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajați români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj”, adaugă Turcan.

O altă problemă este legată de calificarea și profesionalizarea forței de muncă din România, mai ales în contextul schimbărilor de pe piața muncii, ca urmare a digitalizării și a apariției de noi tehnologii: „România are o rată redusă de implicare a angajaților în cursuri de pregătire, mult sub media europeană. Prin urmare, acționăm pentru a îmbunătăți cursurile de calificare organizate de agențiile de ocupare și în același timp actualizăm Codul Ocupațiilor din România, pentru ca toate meseriile cerute de angajatori să aibă calificări standardizate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel