Raport alarmant: O treime din persoanele sărace din Spania au un loc de muncă

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Un număr total de 12,7 milioane de persoane din Spania sunt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială. 

Una din trei persoane sărace din Spania este angajată în câmpul muncii. Un raport recent, intitulat The State of Poverty in Spain și realizat de Rețeaua de Combatere a Sărăciei și a Excluziunii Sociale în Stat (EAPN-ES), a dezvăluit că aproximativ 2,5 milioane de muncitori din țară se confruntă cu sărăcia în 2023. Acest lucru înseamnă că aproape o treime din totalul oamenilor săraci au un loc de muncă plătit.

Studiul, prezentat recent, a avertizat că un număr total de 12,7 milioane de persoane sunt expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială în Spania, o creștere cu 400.000 de persoane față de anul anterior. Factori precum genul, închirierea locuinței, copii, angajarea în condiții precare sau prezența unui handicap cresc probabilitatea de a cădea în această situație vulnerabilă.

Femeile sunt mai sărace față de bărbați

 

Chiar dacă ajutorul social oferit de stat reușește să împiedice aproximativ 10,6 milioane de persoane să cadă în sărăcie și 2,4 milioane să ajungă în sărăcie severă, încă aproape 10 milioane de oameni rămân expuși riscului de sărăcie. Această situație este deosebit de alarmantă în rândul femeilor, care constituie 5,1 milioane din totalul persoanelor sărace, cu 300.000 mai multe decât bărbații.

În ciuda eforturilor guvernului de a combate sărăcia, rata de risc de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) a crescut de la 26 la 26,5% într-un an. Această creștere este atribuită în principal costului vieții din ce în ce mai ridicat, reflectat în indicatorul AROPE prin componenta deprivării materiale și sociale severe.

Situația este alarmantă și în ceea ce privește locuințele, cu creșterea prețurilor închirierilor și dificultățile de acces la proprietăți, care contribuie la perpetuarea sărăciei și excluziunii sociale. Raportul arată că, în 2023, prețul mediu de închiriere a crescut de trei ori mai mult decât venitul pe persoană, iar locuințele închiriate la prețuri de piață au avut o rată a sărăciei de 33,1%, dublă față de cei care locuiesc în proprietăți deținute.

EAPN-ES solicită creșterea și extinderea politicilor de sprijin social, precum și promovarea unui Pact de Stat împotriva sărăciei pentru a atinge obiectivele stabilite de Agenda 2030 în materie de sărăcie, scrie 20 Minutos. 

------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel